Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Απο τον Ιανουάριο έχει κλείσει η στρόφιγγα της αποπληρωμής χρεών του ΕΟΠΥΥ

Κοινοποίηση


Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται οι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ.
Τα χρέη προς γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρίες, έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας πλέον τα 3 δισ ευρώ – ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 1,8 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα χρέη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα χρέη που “παρέλαβε” ο Οργανισμός από το κάθε ασφαλιστικό ταμείο πριν την υπαγωγή του σε αυτόν.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τους παρόχους για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για κανονικότητα στις τρέχουσες πληρωμές έμειναν…υποσχέσεις. Από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή των παρόχων, με εξαίρεση την καταβολή των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς (οφείλονται 160 εκατ. Ευρώ για τις συνταγές του Απριλίου).
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των παρόχων ότι η κάνουλα της χρηματοδότησης θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, καθώς και ότι ο τομέας της υγείας θα λάβει σημαντικό μερίδιο από την εισροή της δόσης.
Προς το παρόν όμως η μηδενική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας φέρνει τους παρόχους σε οριακές καταστάσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και μη του Οργανισμού και δυναμιτίζει τις επαφές των εκπροσώπων των παρόχων με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τα τρέχοντα θέματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απειλεί και τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων, κλινικών.
Τα χρέη ανά κλάδο
Στους συμβεβλημένους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 500 εκατ. Ευρώ για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων που είχαν γίνει πριν από το 2012. Τους οφείλεται επίσης το 10% των οφειλών του 2012 (περίπου 20 εκατ. για γιατρούς) έναντι εκκαθάρισης και 70 εκατ. για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, οι οποίοι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι. Η Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ δρομολογεί επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από την 1η Ιουνίου διεκδικώντας τα οφειλόμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την επίσκεψη τους και στη συνέχεια θα υποβάλλουν την απόδειξη στο ταμείο τους.
Περίπου 700 εκατ. Ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ της περιόδου 2007- 2011, για τις οποίες μάλιςτα είχαν δοθεί χρήματα σε συγκεκριμένο κωδικό αλλά επειδή τα ταμεία δεν έκαναν εκκαθάριςη, τα χρήματα… επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους. Υπάρχουν επιπλέον οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ του 2012 (αφορούν στο 10% των απαιτήσεων που δεν εκκαθαρίστηκαν), 50 εκατ. του 2013 καθώς και 300 εκατ. ευρώ για το 2014 και το 2015 τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως claw back και rebate από το υπουργείο Υγείας, αλλά οι ιδιοκτήτες των κλινικών τα διεκδικούν.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις κλινικές – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές). Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν από τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 85 εκατ. ευρώ για το 2012 (δεν έχει γίνει εκκαθάριση στο 10% των απαιτήσεων), κατά 750 εκατ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015, οπότε και εφαρμόστηκε claw back και rebate και οι κλινικές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων ο ΕΟΠΥΥ χρωστά περί τα 850 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, περί τα 140 εκατ. ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της περιόδου 2008 – 2011, 40 εκατ. ευρώ είναι του 2012 (πρόκειται για το 10% των απαιτήσεων που δεν έχει εκκαθαριστεί), 220 εκατ. του 2013 για τα οποία έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη (οι πάροχοι έλαβαν το 50% των απαιτήσεων τους και το υπόλοιπο ποσό χαρακτηρίστηκε claw back και rebate), 200 εκατ. του 2014 (οφειλές της κατηγορίας claw back και rebate) και από τα 553 εκατ. του 2015 έχουν πληρωθεί τα 302 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» νέα χρέη ύψους 35-40 εκατ. ευρώ τον μήνα για το 2016, αφού από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2016) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) οι οφειλές προς τα μέλη του ανέρχονται σε 1,155 δισ. ευρώ, από τα οποία 760,3 αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ, 375,9 οφειλές του ΕΣΥ και 19 εκατ. οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Πηγή: protothema.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα