Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μποζκίρ: Η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας

Κοινοποίηση


«Η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές»
«Η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς, ότι το ΕΚ σταματά τη διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων.
«Έρχομαι εδώ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή», αναγνώρισε ο υπουργός. «Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» τόνισε.
Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ είναι για να δούμε τις δυσκολίες, εάν υπάρχουν τρόποι να εξέλθουμε από αυτές και να πετύχουμε το πιο σημαντικό θέμα για τις βίζες.
Για τον Τούρκο υπουργό υπάρχει ένα θέμα «παρανόησης» σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.
«Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά» υπογράμμισε υπονοώντας ότι δεν είναι θέμα 72 προϋποθέσεων αλλά των 5 που απομένουν.
Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνευθούν οι προσδοκίες». Στο δε θέμα για τις βίζες, κατά την άποψή του είναι η πολιτική ερμηνεία η πιο σημαντική και σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία, «η Τουρκία πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεδομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει τελευταία στη χώρα, «είναι εντελώς αδύνατες οι όποιες αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο», γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες της.
Σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ευρώπης, ο υπουργός σημείωσε ότι στην Τουρκία η κυβέρνηση είναι καινούργια και ο χρόνος φεύγει πολύ γρήγορα, ο δε ερχομός του στο Στρασβούργο στοχεύει στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο πολύ σημαντικό θέμα των θεωρήσεων.
Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν η δυσκολία με την Τουρκία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη χρόνου για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καθορισθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα