Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Δώρο ζωής» σε επτά ανθρώπους από τον 19χρονο Ξανθιώτη που σκοτώθηκε στην Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση



-Κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο φοιτητής από την Ξάνθη

Το κουράγιο να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της και να σώσει πέντε ανθρώπους βρήκε η οικογένεια του 19χρονου φοιτητή από την Ξάνθη, που χάθηκε τόσο άδοξα σε τροχαίο ατύχημα πριν από μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη.
Ο άτυχος νέος κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς είχε παρασυρθεί από Ι.Χ. αυτοκίνητο στην Θεσσαλονίκη ενώ έδωσε μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, η οικογένεια του βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε συνολικά επτά ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης.
Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Άμεσα ενημερώθηκε το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που ανέλαβαν όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΜ, η όλη διαδικασία από την στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της, διήρκησε περίπου 36 ώρες. Ομάδες γιατρών  από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» ειδοποιήθηκαν  για να παραλάβουν τα πολύτιμα «δώρα», τους πνεύμονες, το ήπαρ, τους νεφρούς και τους κερατοειδείς.
Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 51 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα και μια γυναίκα 57 ετών από την Θεσσαλονίκη, που υποβάλλονταν για πολλά χρόνια σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με νεφρό. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο « ΑΧΕΠΑ».




 Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η συνεργασία που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι μάλιστα επεξήγησαν και πρότειναν τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων στους συγγενείς του εκλιπόντος.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στη διαδικασία και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί επιστημονική αρτιότητα από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερη μεγαλοψυχία από την πλευρά της οικογένειας.
Με αφορμή αυτή τη γέφυρα ζωής που στήθηκε από τους συγγενείς του θανόντος, τους γιατρούς και τον ΕΟΜ, ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο όπου τόσο οι πολίτες της χώρας μας, όσο και το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας ταλανίζονται από καθημερινά προβλήματα, υπερβατικές πράξεις όπως αυτή της Δωρεάς Οργάνων, συμβολίζουν την ανθρωπιά που εξακολουθεί να μας διακρίνει σε όλα τα επίπεδα. Εκ μέρους των ληπτών που ξεκινούν μια νέα ζωή, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθειά ευγνωμοσύνη στην οικογένεια του νεαρού δότη».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα