Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ελλάδα: Οι καπνιστές μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι!

Κοινοποίηση


Το κάπνισμα στη χώρα μας μειώνεται σημαντικά, ωστόσο η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία, το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 %, ενώ αναφέρεται και ένα 5,2% ευκαιριακά καπνιζόντων. “Η συντριπτική πλειοψηφία, των συμπατριωτών μας αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση’, αναφέρει ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος & πρόεδρος του Επιστ. Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention,
Όπως γράφει το ΑΜΠΕ η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών. “Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης..
Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6%.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα