Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 40 χρόνια από την εξέγερση των τυφλών

Κοινοποίηση

Πριν 40 χρόνια, στις 2 Μαΐου 1976, μια ομάδα ατόμων με αναπηρία όρασης καταλαμβάνουν τον Οίκο Τυφλών στην Καλλιθέα, με σύνθημα «ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία», βάζοντας τις βάσεις για την αναγνώριση των ατόμων με αναπηρία ως φορείς δικαιωμάτων. 
Η κίνηση τους πήρε αμέσως διαστάσεις, μιλούν για τον «Μάη των τυφλών»,  το BBC προβάλει τα αιτήματά τους, τους υποστηρίζουν Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Μισέλ Φουκώ, Σιμόν Σινιορέ και άλλα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής διανόησης. Χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία συμπαράστασης, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με την κατάληψη του Δημαρχείου Αθηνών και με διαδηλώσεις έξω από την Αρχιεπισκοπή, που τότε ήταν υπεύθυνη για τον Οίκο Τυφλών, το σημερινό ΚΕΑΤ. 
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης ήταν και ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στη συγκινητική εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την εξέγερση των τυφλών, την Τετάρτη 18 Μαΐου στο ΚΕΑΤ, όπου προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαίρης Χατζημιχάλη Παπαλιού, για πρώτη φορά με ακουστική περιγραφή (AD) και (SDH) υπότιτλους για κωφούς από την Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν και απέστειλαν μηνύματα πολλά από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Αγώνα: ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η γενική γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Παρασκευή Τζαβαλιά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. και το Μέλος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Χάρης Χουρδάκης. Το παρόν επίσης έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, βασικός υποστηρικτής της εξέγερσης των τυφλών το 1976.
Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν από την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και στη σκηνοθέτη κ. Παπαλιού.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα