Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΕΔΕ: Παράταση στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Κοινοποίηση


Θα καταθέσει προτάσεις για την βελτίωσή του
Νέα παράταση, αυτή τη φορά τουλάχιστον ένα μήνα, στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αποφάσισε ομόφωνα στην σημερινή του συνεδρίαση, να ζητήσει το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωσή του. Η διαβούλευση, λήγει στις 18 του μηνός, μετά από παράταση ολίγων ημερών που είχε δοθεί και πάλι μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ.
Στην συνεδρίαση, αρκετά ήταν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά και πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) που ζήτησαν αρχικά να ληφθεί απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου. Κοινή, συνισταμένη, ωστόσο όλων, ήταν πως το νομοσχέδιο έχει τεράστιες νομοτεχνικές ατέλειες και αντιφάσεις.
Η πρόταση της ΚΕΔΕ, όπως ειπώθηκε από τον εισηγητή, δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, θα περιέχει προβλέψεις που θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων και θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Επίσης, θα ορίζεται ανώτατη τιμή ανά τόνο για το κόστος διαχείρισης, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ακαθάριστου περιφερειακού.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει καταλήξει να είναι χρόνιο, «όχι με ευθύνη της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως με ευθύνη του κεντρικού κράτους. Σήμερα όμως, είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Ζητάμε ένα μήνα παράταση της διαβούλευσης και δηλώνουμε ότι στο διάστημα αυτό θα προσέλθουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά και ως οι κυρίως αρμόδιοι για την διαχείρισή του.
Με στόχο μια γρήγορη και ουσιαστική διαβούλευση, με τεκμηριωμένες χωρικές αναλύσεις, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, είπε ότι είναι «στο πόδι γραμμένο» και χαρακτήρισε πρωτοφανή την πρόβλεψη που περιέχεται στο νομοσχέδιο και με την οποία δίδεται στον υπουργό η αρμοδιότητα να καθορίζει με απόφασή του, την τιμολογιακή πολιτική. Επίσης ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη νέα δημοτική περίοδο.
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, τόνισε «ο νόμος είναι αναγκαίος», συμφώνησε να δοθεί παράταση, υπογράμμισε οι προτάσεις της ΚΕΔΕ να ενισχύουν το αυτοδιοίκητο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε και την συνευθύνη σε ένα βαθμό της αυτοδιοίκησης στο οξύτατο σήμερα πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, κατήγγειλε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά πισωγύρισμα, εξοστρακίζει τους δήμους, παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα