Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοντός και Στυλιανίδης διεκδικούν μια θέση στην Βουλή – Στις 25 Μαΐου το Εκλογοδικείο

Κοινοποίηση

Εκδικάζεται στις 25 Μαΐου ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η ένσταση κατά της εκλογής τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας και τριών αντίστοιχα της Ν.Δ. στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών, της Α’ Θεσσαλονίκης και του νομού Αττικής, η οποία κατατέθηκε από τέσσερις εκλογείς των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ένστασης, οι ενιστάμενοι εκλογείς ζητούν να ανακηρυχθούν βουλευτές σε Ροδόπη, Ξάνθη και Κέρκυρα οι υποψήφιοι της Ν.Δ., Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός και Στέφανος Γκίκας στην θέση των εκλεγέντων βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αιχάν Καραγιουσούφ στη Ροδόπη, Γρηγόριου Στογιαννίδη στην Ξάνθη και Παυλίδη Κωνσταντίνου στην Κέρκυρα.
Οι ενιστάμενοι εκλογείς προβάλουν λόγους αναλογικότητας και αντισυνταγματικότητας κατά την διαδικασία διάθεσης των εδρών από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η προσφυγή τους.
«Η αφαίρεση των πλεοναζουσών εδρών, πρωτίστως από τις τριεδρικές και δευτερευόντως από τις διεδρικές εκλογικές περιφέρειες οδηγεί στο άτοπο της μη εκπροσώπησης του δεύτερου σε αριθμό ψήφων κόμματος, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της κατάφασης της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 100 παρ. 7 εδάφιο β Π..Δ. 26/2012, το οποίο συγκαθορίζει κατ’ ουσία τον τρόπο εξεύρεσης των πενήντα επιπλέον εδρών που θα παραχωρηθούν στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της προσφυγής.
Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η ένσταση από τον Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, τότε θα προκληθούν καραμπόλες που θα οδηγήσουν εκτός Βουλής τους βουλευτές της Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα στην Β’ Αθηνών, Έλενα Ράπτη στην Α’ Θεσσαλονίκης και Αθανάσιο Μπούρα στο νομό Αττικής. Σε αυτή την περίπτωση τις θέσεις τους θα καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες του ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες.
ΠΗΓΗ: real.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα