Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μαύρα τα μαντάτα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις – Πτώση 20% στην αγορά της Ξάνθης

Κοινοποίηση


-Βουτιά έως 10% σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη 
Πτωτικά, για ακόμη μια φορά, κινήθηκε η αγορά της Ξάνθης την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ και στην οποία καταγράφεται πτώση που κυμαίνεται από 11% έως 20%, για την περιοχή. 
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην αγορά της Ξάνθης καταγράφεται η μεγαλύτερη βουτιά, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, στην Θράκη μιας και τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Αλεξανδρούπολη η κατάσταση παρουσιάζεται αισθητά καλύτερη. Και στις δύο πόλεις ωστόσο καταγράφεται πτώση, συγκριτικά με πέρσι, με την διαφορά ότι αυτή κυμαίνεται σε ποσοστά από 0% έως 10%. 
Αντίστοιχη εικόνα και στην Καβάλα, ενώ η Δράμα σύμφωνα με την ίδια έρευνα βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση με την Ξάνθη με την πτώση να κυμαίνεται από 11% και να αγγίζει ακόμη και το 20%. 
Τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ 
Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων  εκπτώσεων της άνοιξης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Η επισήμανση αυτή συμφωνεί με  τα ευρήματα της έρευνας στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι  η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν.  Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σχεδόν όλοι οι Εκπρόσωποι αναφέρουν ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων  κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Εκπροσώπους επισημάνθηκε η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπτωτικής περιόδου, καθώς  φέτος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διήρκησαν σχεδόν μια εβδομάδα, εφόσον συνέπεσε η έναρξη του 10ημέρου, με την Κυριακή του Πάσχα, ενώ την Κυριακή των εκπτώσεων δεν άνοιξαν στην πλειονότητα τους τα καταστήματα με καθολική απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων της κάθε εμπορικής αγοράς. Επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών για τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις συνετέλεσαν στο να «χαθούν» επιπλέον μέρες από την περίοδο των εκπτώσεων, κυρίως για το κέντρο της Αθήνας λόγω σημαντικής δυσκολίας στη μετάβαση.  
Σημαντικό ρόλο στην πτώση που σημειώθηκε κατέχουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των ημερών, το γενικευμένο αρνητικό κλίμα της  αγοράς, και  η πολιτική και οικονομική ανασφάλεια της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά, φαίνεται να αμφισβητείται πλέον η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στην αγοραστική κίνηση και στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, των πολικών και οικονομικών εξελίξεων, τον περιορισμό της κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι ενώ παραδοσιακά αποτελούσαν μια περίοδο ανάκαμψης της αγοράς, πλέον  έχουν πάψει να αποτελούν από μόνες τους ισχυρή κινητήριο δύναμη για την εμπορική κίνηση και την κατανάλωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα