Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μαζική τελετή σουνέτ στην Θράκη για πρώτη φορά στην ιστορία της μειονότητας

Κοινοποίηση


-Ο Δήμος Αρριανών θέλησε να αναδείξει το έθιμο που σχετίζεται με την περιτομή και να συνδράμει όσες οικογένειες δε μπορούν να κάνουν την τελετή λόγω οικονομικής κρίσης 
-Στην πλατεία των Αρριανών 114 παιδιά, από 3 έως 7 ετών, συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν, μαζί με 8.000 θεατές, δημότες του Δήμου Αρριανών και καλεσμένους από την Ελλάδα και την Τουρκία 
Μαζική τελετή σουνέτ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της μειονότητας. Ο Δήμος Αρριανών βρίσκεται πίσω από την πρώτη αυτή διοργάνωση, που στόχο είχε τη διατήρηση του εθίμου, το οποίο σχετίζεται με την περιτομή, αλλά και τη συνδρομή σε όσες οικογένειες δε μπορούν να κάνουν την τελετή λόγω οικονομικής κρίσης. 
Το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου στην πλατεία των Αρριανών 114 παιδιά, από 3 έως 7 ετών, συγκεντρώθηκαν εκεί για να γιορτάσουν, μαζί με 8.000 θεατές, δημότες του Δήμου Αρριανών και καλεσμένους από την Ελλάδα και την Τουρκία. Με χρήματα που εξασφάλισε ο Δήμος, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, τα 114 παιδιά του Δήμου υποβλήθηκαν νωρίτερα σε περιτομή, όπως ορίζει η θρησκεία των μουσουλμάνων και όλα μαζί, έλαβαν μέρος στη γιορτή, που διοργάνωσε η διοίκηση του Δήμου Αρριανά την περασμένη Κυριακή και διήρκησε περίπου τρεις ώρες.  
Με τον χαιρετισμό του δημάρχου Αρριανών Αχμέτ Ριτβάν ξεκίνησε η γιορτή, με τον ίδιο να λέει προς τους συμπολίτες του μουσουλμάνους πως “πρέπει να κρατήσουμε τα έθιμα ζωντανά, να είμαστε ενωμένοι για να μπορούμε να τα μεταφέρουμε παιδιά μας”. 
Ο δήμαρχος πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα συγκέντρωσης χορηγών, τόσο στην περιοχή μας, αλλά και στην Τουρκία. Έτσι στη διάρκεια της γιορτής έδωσε το λόγο μόνο στους εκπροσώπους των χορηγών, τον δήμαρχο Υψάλων Τουρκίας Μεχμέτ Κερμάν και τον αναπληρωτή δήμαρχο του Δήμου Μπουγιουκσεχίρ Προύσας Σουρκού Κιοσέ. 
Οι δύο δήμοι της Τουρκίας συνέδραμαν στη διοργάνωση της γιορτής, προσφέροντας τα δώρα, τα οποία μοιράστηκαν στα παιδιά. Συνολικά 114 ποδήλατα, όσα και τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε περιτομή μοιράστηκαν στην τελετή. Μεγάλοι χορηγοί ήταν και δύο εταιρείες από την περιοχή μας η Petlas και η υγραέρια Θράκης, ενώ συνέδραμε οικονομικά και επιχειρηματίας από την Κεσάνη.  
Στην τελετή διαβάστηκε μήνυμα του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αν και προσκλήθηκε, ωστόσο τον εκπροσώπησε ο σύμβουλός του  Μετίν Αχμέτ. Στην τελετή στα Αρριανά παρέστησαν οι τρεις βουλευτές της Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, Μουσταφά Μουσταφά, Αιχάν Καραγιουσούφ, ο Τούρκος πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί και ο υποπρόξενος Οσμάν Σαλίχ, ο δήμαρχος Υψάλων Τουρκίας Μεχμέτ Κερμάν, ο αναπληρωτής δήμαρχος του Δήμου Μπουγιουκσεχίρ Προύσας Σουρκού Κιοσέ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσείν, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μουσταφά Κατραντζή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Οντέρ Μουμίν, Αχμέτ Ιμπράν και Ταρκάν Μουρταζά.  Την προσευχή τέλεσε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ, ενώ συμμετοχή στην γιορτή είχαν και μικρά κορίτσια της μειονότητας, ενδεδυμένα παραδοσιακές στολές και την ισλαμική μαντίλα.  
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα