Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μέχρι 30 Ιουνίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Με πρόστιμα απειλεί το ΥΠΟΙΚ

Κοινοποίηση

Οι εκκλήσεις για έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι απομένουν περίπου 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις προς υποβολήν μέσα στο μήνα που απομένει και ως εκ τούτου άρχισαν οι… ευγενικές υπενθυμίσεις για τα πρόστιμα που προβλέπονται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- ένα 24ωρο μετά από την επισήμανση ότι όσο καθυστερούν οι φορολογικές δηλώσεις, τόσο θα καθυστερεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ άρα τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις- η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.
Όπως επισημαίνεται, δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών – φοροτεχνών. “Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες” σημειώνει το υπουργείο και φτάνει στο… δια ταύτα:
“Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους πολίτες, τους λογιστές – φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς να συμβάλλουν, ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει”.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα