Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο Ι. Αχμέτ στις Βρυξέλλες με αντιπροσωπεία καπνοπαραγωγών

Κοινοποίηση

Σειρά επαφών με παράγοντες  του αγροτικού χώρου  που υπηρετούν στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε είχε στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Ιλχάν Αχμέτ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο εκπροσώπων του χώρου των καπνοπαραγωγών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των προοπτικών ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών της ποικιλίας του μπασμά στην Θράκη από τα διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ που προορίζονται για την Ελλάδα. Οι επαφές περιελάμβαναν συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για θέματα Γεωργικής Πολιτικής Τάσο Χανιώτη, με στελέχη της γραμματείας της «Copa Cogeca», αντιπροσωπευτικής  οργάνωσης των επαγγελματιών Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στην Ε.Ε,  καθώς και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ισπανικής οργάνωσης «UPA», που έχει την προεδρία της Ομάδας Εργασίας Καπνού της «Copa Cogeca». Ο κύκλος επαφών ολοκληρώθηκε με την συνάντηση με την κυρία Ευφροσύνη Μπουσίου, επικεφαλής της Μονάδας Αγροτικού Τομέα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε.
Η λήψη ενισχύσεων στην τιμή του καπνού, αποτελεί μία συνδυασμένη πολιτική που αφορά τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την αξιοποίηση των αδιάθετων διαθέσιμων που έχουν θεσπιστεί με τη νέα ΚΑΠ σε ποσοστό 5% για κάθε χώρα – μέλος μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης τους από το κάθε μέλος στο τέλος της περιόδου, που προσδιορίζεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες το αργότερο.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε χωρίς κανένα κοινοτικό περιορισμό να επιλέξει τις περιφέρειες που θα ήθελε να ενισχύσει, με προτεραιότητα τις ορεινές, μειονεκτικές, αποκλίνουσες από τον μέσο όρο του εθνικού ΑΕΠ και νησιωτικές περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται ασφαλώς χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα η Θράκη.
Την αντιπροσωπεία από την Ροδόπη δεξιώθηκαν σε εστιατόριο των Βρυξελλών, ο επικεφαλής από το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα