Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Δήμος Ξάνθης για τα αδέσποτα μετά τις καταγγελίες περί “εξαφάνισής” τους

Κοινοποίηση

Ανακοίνωση με θέμα τα αδέσποτα ζώα εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης σχετικά με τα περί “εξαφάνισης” σκύλων. 
Ο Δήμος αναφέρεται στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο ίδιος στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στις σχετικές καταγγελίες του ΦΟΞ. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Ο Δήμος Ξάνθης και η αρμόδια υπηρεσία, γνωρίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς εγκαταλείπονται  από τους ιδιοκτήτες τους σε καθημερινή βάση και μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για επιθέσεις σε πολίτες, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των επιθετικών – επικίνδυνων ζώων, καθώς και για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων μέσω στειρώσεων.

Το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο, πραγματοποιεί καθημερινά όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, δράσεις και μέτρα για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αφορούν: περισυλλογή, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων.

Τα ζώα συντροφιάς που είναι υγιή μπορούν στη συνέχεια να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα, φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία ή επανεντάσσονται εφόσον δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στο φυσικό περιβάλλον τους εντός των ορίων του Δήμου μας.

Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α΄/02-02-2012) και το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/τ.Α΄/11-02-2014), για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στη περιοχή που επαναφέρονται. Δεν επιτρέπεται η επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης λεωφορείων, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο ενιάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί εντατικότατες ενέργειες για στείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων και λοιπές κτηνιατρικές φροντίδες.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των στειρωμένων ζώων ανήλθε σε περίπου 290 στα οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα αντιλυσσικός εμβολιασμός. Παράλληλα, ο Δήμος προμηθεύτηκε τροφές και λοιπά απαραίτητα είδη για τη φροντίδα και την ευζωία των ζώων.

Παρόλη τη προσπάθεια που γίνεται το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό, αλλά θα είναι μακροπρόθεσμα.

Πέρα λοιπόν της ουσιώδους συμμετοχής του δικτύου εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων ζητάμε και τη συνεργασία κάθε δημότη ξεχωριστά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων.

Υπενθυμίζουμε τη νομική αυστηρή υποχρέωση που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων για την ηλεκτρονική καταγραφή των τετράποδων φίλων τους, εκτός των όποιων άλλων κτηνιατρικών φροντίδων.

Έτσι, αν εντοπίσετε ένα αδέσποτο ζώο το οποίο είναι άρρωστο ή χτυπημένο, απευθυνθείτε στο αρμόδιο γραφείο και Αντιδήμαρχο κ. Μποζ Ραμαδάν, στο τηλέφωνο 25410-68003 ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και να προχωρήσει η διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα