Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση-διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το Σάββατο στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Συγκέντρωση – διαδήλωση, Σάββατο 28/5, 11:00 κεντρική πλατεία
Εδώ και πολλούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες του δράματος που βιώνουν οι πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους, να αφήσουν πίσω τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τη φρικαλεότητα του πολέμου. Ενός πολέμου για τον οποίο οι μόνοι υπαίτιοι είναι αυτοί που εδώ και χρόνια ρημάζουν και μακελεύουν λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, οι Ιμπεριαλιστές.
ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ (και από κοντά και περιφερειακές δυνάμεις) ανταγωνίζονται πάνω στα ρημαγμένα κορμιά των χωρών και τη δυστυχία των λαών, για το ξαναμοίρασμα της περιοχής. Η υποτιθέμενη ανακωχή που συμφωνήθηκε για τη Συρία αποδεικνύεται καθημερινά ότι δε μπορεί να υπερβεί τους ανταγωνισμούς και τις επιδιώξεις τους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι πλευρές κάνουν κινήσεις ώστε να μπουν με καλύτερους όρους στο νέο κύκλο αντιπαράθεσης που είναι δεδομένο ότι θα ξεσπάσει.
Ο πόλεμος, λοιπόν, που έχει αφήσει με τραγικό τρόπο το αποτύπωμά του πάνω στους πρόσφυγες, περιδιαβαίνει την περιοχή μας!! Και η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα σ’ αυτόν τον κλιμακούμενο κίνδυνο. Δουλικά και υποτακτικά η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, ακολουθεί τους μεγάλους μακελάριδες στις πολεμικές τους εξορμήσεις και υλοποιεί τις πολιτικές τους. Παραχωρεί τον ελληνικό χώρο σαν ορμητήριο για τους βομβαρδισμούς τους και συμμετέχει στην αρμάδα του ΝΑΤΟ που έχει μόνιμα εγκατασταθεί στο Αιγαίο. Παράλληλα εφαρμόζει απόλυτα την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στήνει παντού στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετατρέπει τη χώρα σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών.
Ιδιαίτερα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κλείνει τα σύνορα, το δράμα των προσφύγων παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς τη θέληση τους στην Ελλάδα και χωρίς να ξέρουνε τι τους ξημερώνει, καθώς όσο δεν τους παρέχεται Άσυλο το ενδεχόμενο επαναπροώθησης στην εμπόλεμη Συρία είναι ανοικτό. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες με την παρουσία του κράτους να είναι ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα στο διπλανό σε εμάς στρατόπεδο του Χαλκερού, οι πρόσφυγες μένουν σε σκηνές και τέντες, αποκομμένοι από τον κόσμο, εκτεθειμένοι σε ήλιο, βροχή και κρύο, αντιμέτωποι με δεκάδες φίδια, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομείο και υπηρεσίες ασύλου, με άθλιο πρόγραμμα σίτισης. Το γεγονός ότι μωρά παιδία έχουν μήνες να πιούν γάλα είναι ενδεικτικό της κατάστασης.
Παράλληλα πέντε πρόσφυγες απ’ αυτούς κινδυνεύουν με απέλαση, λόγω της «μετατροπής» από την αστυνομία μιας έντονης αντιπαράθεσης προσφύγων σε επίθεση κατά αστυνομικού (που μάλιστα πυροβόλησε στον αέρα!) και την παραπομπή τους με βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες σε δίκη.
Είναι επιτακτικό ζήτημα να διεκδικηθούν και να κατοχυρωθούν από το κράτος στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες. Να δοθεί άσυλο και χαρτιά σε όλους, ελεύθερη μετακίνηση από και προς τη χώρα, πλήρης κάλυψη των αναγκών τους σε ιατρική περίθαλψη, στέγαση και φαγητό με αξιοπρεπείς όρους, ένταξή τους στην κοινωνία και όχι αποξένωση και «γκετοποίηση» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο λαός μας στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες γιατί τους νιώθει σαν δικό του κομμάτι. Γιατί αυτοί που καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον μας επιβάλλοντας μέτρα και μνημόνια είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τη Συρία. Κι αυτή η σπουδαία έκφραση αλληλεγγύης πρέπει να μετατραπεί σε μια μυριόστομη μαζική φωνή καταγγελίας του συνεχιζόμενου εγκλήματος και αυτών που το προκαλούν και το στηρίζουν. Να εκδηλωθεί πλατιά, σ’ όλη τη χώρα, ένα μαζικό αντιπολεμικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα. Για να σταματήσει το ματοκύλισμα στη Συρία! Για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι βομβαρδισμοί! Για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να ξαναγυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα τους και να πάρουν τη ζωή στα δικά τους χέρια! Γιατί οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες!
Λαϊκή Αντίσταση 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα