Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο κόκκινο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ξάνθη – Ημερίδα για τις αλλαγές στην νομοθεσία

Κοινοποίηση


-Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης 
-Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του δικηγορικού κόσμου και των υπερχρεωμένων δανειοληπτών 
Στο κόκκινο παραμένουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ξάνθη που αποθέτουν τις ελπίδες τους για την οικονομική τους ανάκαμψη στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση οφειλών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις αιτήσεις των δανειοληπτών για την υπαγωγή τους στον  λεγόμενο Νόμο Κατσέλη (που έχει τροποποιηθεί) να πέφτουν βροχή! 
Στην κατεύθυνση αυτή και δεδομένων και των αλλαγών στην ισχύουσα νομοθεσία ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα, με θέμα την ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων, ως μια πρώτη προσέγγιση στις νέες τροποποιήσεις του Νόμου 3869/2010, το απόγευμα της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η ημερίδα με κεντρικό εισηγητή τον κ. Ιάκωβο Βενιέρη, δικηγόρο και λέκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο του δικηγορικού κόσμου της Ξάνθης οι εκπρόσωποι του οποίου έδωσαν το παρών ώστε να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο όσο και των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. 
Πάνω από 1.000 τα υπερχρεωμένα 
Όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που προλόγισε και την εκδήλωση, κα Κυριακή Κιούση – Σιούτη, στην περιοχή ήδη εκτιμάται ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεπερνούν τα 1.000, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση εκατοντάδων υποθέσεων. 
“Ο Νόμος Κατσέλη έχει τροποποιηθεί και έχει κάποιες αλλαγές. Επειδή όλη αυτή η διαδικασία είχε μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, θεωρήσαμε ότι ήταν πάρα πολύ κάλο να πληροφορηθούμε και τις τελευταίες αλλαγές για να έρθουν και οι συμπολίτες μας και να ενημερωθούν για την διαδικασία αυτή” εξηγεί η ίδια, τονίζοντας πως στην Ξάνθη “έχουν εκδικαστεί εκατοντάδες υποθέσεις και εκκρεμούν εκατοντάδες μέχρι τις αρχές του 2019. ο Σύλλογος μας πρωτοπόρησε σε αυτόν τον τομέα και εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εξωδικαστική αρχικά επίλυση τέτοιων διαφορών. Συμμετείχαν αρχικά 47 μέλη μας για 200 υποθέσεις και επειδή πήγαμε πάρα πολύ καλά κάναμε αίτηση να συνεχίσουμε και εντάχθηκαν άλλοι περίπου 200. Θεωρώ ότι περί τις 1.000 οικογένειες στην περιοχή βρίσκονται σε αυτή την διαδικασία”. 
Αδυνατούν να αποπληρώσουν! 
Μάλιστα η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντικειμενικές δυσκολίες που οδήγησαν τους υπερχρεωμένους πολίτες να μην μπορούν να φανούν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις. “Με την οικονομική κρίση που υπάρχει, την ανεργία, είναι φανερό ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να είναι πλέον συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους και θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο αυτή ώστε να μην εξαντληθούν παντελώς και να μην χάσουν και τα σπίτια τους, κάτι που επιτυγχάνεται” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. 
Βροχή οι αιτήσεις
Ο κεντρικός εισηγητής της ημερίδας, κος Ιάκωβος Βενιέρης, αναφέρθηκε εκτενώς και με πλήρη ακρίβεια σε όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στην ισχύουσα νομοθεσία, εξηγώντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πλέον οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται στην ασπίδα προστασίας του Νόμου καθώς και το τί σημαίνουν οι τροποποιήσεις αυτές για τον ρόλο και το έργο των δικηγόρων. 
Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως “οι δικηγόροι ενδιαφέρονται πολύ για αυτό τον Νόμο αλλά και οι πολίτες  μιας και αφορά την ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων προς τράπεζες και άλλους ιδιώτες αλλά πλέων και προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς”, τονίζοντας πως υπάρχει τρόπος να διασωθεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
“Εμείς θα παρουσιάσουμε τις νέες προϋποθέσεις γιατί γίνονται πιο αυστηρά πλέον τα κριτήρια και από την στιγμή που θα ενταχθεί κάποιος είναι και πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την διάσωση της πρώτης κατοικίας” σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως πλέον έχουν αυξηθεί ξανά οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο μετά από μια μικρή καμπή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. 
“Είχαν κάνει σημαντική καμπή τα δικόγραφα με τη ελπίδα ότι θα γίνει κάποια ρύθμιση είτε λόγω των κινημάτων τύπου “δεν πληρώνω”. Ο κόσμος κατάλαβε ότι αυτό δεν ισχύει και τώρα προσπαθούν να ενταχθούν” εξηγεί ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως οι δανειολήπτες πρέπει να απευθύνονται σε δικηγόρους ώστε να ενημερώνονται σχετικά και να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία για την υπαγωγή τους στο υπάρχον νομικό καθεστώς.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα