Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ στην Θράκη – Οφειλές εκατομμυρίων από ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και ΕΑΣ

Κοινοποίηση

Τη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας συνολικού ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφερε στην δημοσιότητα το Inside Story, μέσα στην οποία φιγουράρουν πρώην συνεταιριστικά εργοστάσια στην Θράκη αλλά και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής.  
Η λίστα περιέχει την κατάσταση των δανείων που προκάλεσαν τη διάσπαση της ΑΤΕ και την υπαγωγή σε διαδικασία εκκαθάρισης, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε μια χρονική στιγμή το 2015, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα. 
ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και ΕΑΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στην περίπτωση της Θράκης, αλλά και ευρύτερα της ΑΜΘ, η ΕΑΣ Κομοτηνής εμφανίζεται με οφειλή άνω των 31,8 εκατομμυρίων ευρώ φιγουράροντας στην πρώτη θέση της λίστας (για την Περιφέρεια ΑΜΘ). Ακολουθεί η ΣΕΒΑΘ με οφειλές 31,4 εκατ. ευρώ προς την ΑΤΕ ενώ στην ίδια λίστα κάνει την εμφάνισή της και η ΣΕΠΕΚ με οφειλές 14,5 εκατ. ευρώ! 
Δείτε ΕΔΩ την λίστα με όλους τους οφειλέτες για την ΑΜΘ




Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Γιατί είναι σημαντικά τα στοιχεία αυτής της λίστας; Διότι η ύπαρξη κόκκινων δανείων στις τράπεζες συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας, που η Ελλάδα έλαβε από τους δανειστές όταν ξέμεινε από χρήματα και δεν μπόρεσε να δανειστεί από τις αγορές λόγω στάσης πληρωμών. Ο λογαριασμός αυτός της οικονομικής βοήθειας χρεώθηκε σε όλους τους Έλληνες με τη μορφή φόρων, μείωσης μισθών, πώλησης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. και αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού το ύψος των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες πολλαπλασιάστηκε.

Τα δάνεια που παρουσιάζονται είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή δάνεια που παρουσίασαν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες στην εξυπηρέτησή τους και τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας πολλών ετών. Ορισμένα από τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί ή ρυθμίζονται και άλλα καλύπτονται με εγγυήσεις.


Η εμφάνιση κόκκινων δανείων γενικά, δηλαδή η αδυναμία ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει το δάνειό του προς την τράπεζα, είναι στοιχείο της οικονομικής ζωής, ιδιαίτερα όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, όπως έγινε στην Ελλάδα από το 2008 και μετά. Δεν συνεπάγεται αυτόματα κάτι μεμπτό, ούτε από την πλευρά της τράπεζας, ούτε από την πλευρά του οφειλέτη.

Υπάρχουν βέβαια, περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια είτε γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνήθης τραπεζική πρακτική είτε γιατί κάποιοι δανειολήπτες χρησιμοποίησαν τα δάνεια που συνήψαν για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που συμφώνησαν με την τράπεζα. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί και έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη. Μία από αυτές, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των προσώπων που έχουν εμπλακεί και αυτών που ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, παρουσιάζεται σήμερα και στο Β’ μέρος της έρευνας του inside story για την ΑΤΕ.

Στη λίστα υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως αυτή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Τυρνάβου (93,1 εκατ. ευρώ) ή της ΕΑΣ Σερρών (88,6 εκατ. ευρω), που αφορούν σε δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θυμίζουν την περίοδο της ελληνικής ιστορίας όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ΑΤΕ και τα δάνειά της για να ασκούν οικονομική αλλά και ψηφοθηρική πολιτική, χωρίς να δίνουν σημασία στο ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Βέβαια, όπως κι αλλού έτσι και στην περίπτωση της Αγροτικής, τον λογαριασμό πληρώνει εκ των υστέρων ο φορολογούμενος, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους.

Τέλος, υπάρχουν στη λίστα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στην εκκαθάριση και επιβεβαιώνουν το ρητό οικονομικών παραγόντων που λέει ότι το καλύτερο επάγγελμα είναι αυτού του εκκαθαριστή. Όσο παρατείνεται η εκκαθάριση μιας οικονομικής μονάδος ή ενός περιουσιακού στοιχείου, τόσο παρατείνεται και η δουλειά των εκκαθαριστών, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πληρώνονται. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο θεσμικό πλαίσιο, στο φόβο λήψης αποφάσεων και στο ότι ορισμένες φορές ο έλεγχος είναι ελλιπής.

Για παράδειγμα, η εταιρεία ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΦΟΙ ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΑΒΕΕ η οποία εμφανίζεται στη σχετική λίστα του inside story με οφειλές 290,363 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ, τέθηκε σε εκκαθάριση το 1997. Η εκκαθάριση διάρκεσε 12 χρόνια, χωρίς η τράπεζα να εισπράξει ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την εκκαθάριση της ΑΤΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή είχε ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στον εκκαθαριστή Νικόλαο Μαράντο. Πλέον η εκκαθάριση της ΑΤΕ αλλά και όλων των άλλων τραπεζών που διασπάστηκαν ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2016 στην εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η ελεγκτική εταιρεία Pricewaterhouse, η σουηδική Hoist Finance και η εταιρεία πληρoφορικής Qualco.
ΠΗΓΗ: Inside Story
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα