Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι στην Κομοτηνή

Κοινοποίηση


Τόσο χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού δεν είδαμε τα τελευταία 50 χρόνια! 
Ισοπέδωσε καλλιέργειες σιτηρών, ελιές, οπωροφόρα δένδρα, λαχανόκηπους, αμπέλια… 
Διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο,  άνοιξαν οι ουρανοί κι άρχισε το …πετροβολητό με χαλάζι στην περιοχή του Χαμηλού Σαπών στο βόρειο τμήμα του οικισμού, στο νότιο δεν αισθάνθηκαν το παραμικρό αλλά και στην διπλανή Συκορράχη.  
«Αν κυκλοφορούσαμε έξω θα μας σκότωνε» λένε οι κάτοικοι στο «Χ» που πήγε αμέσως μετά την ηρεμία του φαινομένου όπου μετρούσαν  απελπισμένοι τις πληγές τους. Εκεί ο τοπικός σύμβουλος Χ. Κοκκινίδης που τρόμαξε να πλησιάσει στο χωριό όπου τεράστια αυλάκια με νερό λάσπες παρέσερναν τα πάντα έχοντας δημιουργήσει και κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ το χαλάζι σφυροκοπούσε το όχημά του.  Ο πατέρας του Γιάννης Κοκκινίδης αναλαμβάνει να μας πάει στην πληγείσα περιοχή. «Εδώ και  πενήντα και παραπάνω χρόνια δεν έχω δει τέτοιο χαλάζι στο Χαμηλό» θα μας πει ενώ περπατάμε μέσα σε λασπωμένα χωράφια όπου το χαλάζι, – αν κι έχει περάσει ένα δίωρο- υφίσταται. 




«Οι καταστροφές είναι καθολικές. Έσπειραν τα σιτηρά τους και τώρα που ήταν να πάρουν τον καρπό ήρθε η καταστροφή. Πως θα το αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι»,  αναρωτιέται  η δημοτική σύμβουλος Μαρία Τρυφωνίδου που είναι από τους πρώτους που έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει. Με το υπερμεγέθες χαλάζι που υπάρχει στην αυλή της μας υποδέχεται η Αδαμαντία Ντάλια που δείχνει την καταστροφή στο αμπέλι και τα οπωροφόρα δένδρα, στην κληματαριά, την μουριά, τα κορόμηλα, όλα πεσμένα κάτω στο έδαφος. 
Άλλοι αναλαμβάνουν να μας δείξουν πρώην λαχανόκηπους που είναι κρανίου τόπος, ελιές μαδημένες αλλά κι αμπέλια που έχουν γονατίσει από το ανελέητο σφυροκόπημα του χαλαζιού. Οι τεράστιοι λαχανόκηποι και φρουτόκηποι εξαφανίστηκαν. Τα σιτάρια επίσης υπέκυψαν.  Οι ζημιές όπου εκτείνεται το  βλέμμα μας καθολικές. Υπάρχουν κι αλλού, αλλά λάσπες και λίμνες νερού από  την καταρρακτώδη βροχή, μας δυσκολεύουν. Έχει ειδοποιηθεί η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι να καταγράψουν το φαινόμενο και να κάνουν τις σχετικές ενέργειες για αποζημιώσεις αν και η χρονική συγκυρία και η κατάσταση στην χώρα δεν βοηθούν. 
Η απόγνωση και η θλίψη στα πρόσωπα όλων. Αυτό που προέχει η αποτίμηση της κατάστασης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τόση ένταση και ισχύ ήταν απρόβλεπτα. Παρών και ο Γιώργος Ντάλιας που υπηρετεί στον πυροσβεστικό σταθμό Σαπών και ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν. «Τα χωράφια είχαν ασπρίσει από το χαλάζι συνθέτοντας μια εικόνα που δεν βλέπεις τον χειμώνα. Πάνω από 20 πόντους το ύψος τους». 
Οι φωτογραφίες του «Χ» είναι αρκετά εύγλωττες αν και τραβήχτηκαν μετά από ώρα. Το σκηνικό ήταν απερίγραπτο μας λένε αυτόπτες μάρτυρες που ανταμώνουν στο κεντρικό καφενείο του Χαμηλού την «Κληματαριά» να πουν τον πόνο τους και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.  Τα άλλα διπλανά χωριά δεν αισθάνθηκαν το παραμικρό. Ευτυχώς βέβαια.   Η άνοιξη αποχαιρετά την Ροδόπη με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Αγωνία μήπως επαναληφθεί και το τριήμερο που έρχεται. Όπου οι βροχές είναι στην πρόβλεψη. Να μη φέρουν όμως χαλάζι καρύδι… 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα