Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

WWF Ελλάς: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, και οι Δήμοι δεν θα μπορούσαν παρά να γιορτάσουν την ημέρα αυτή διοργανώνοντας δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Η ημέρα αυτή, πέρα από μια αφορμή για να αναδειχθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, είναι και μια γιορτή στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει συμβάλλοντας έμπρακτα, στην προστασία του περιβάλλοντος. 
Το αστικό πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.
Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Όμως πολλές φορές αντί να αγκαλιάσουμε τους πράσινους χώρους, αδιαφορούμε για αυτούς, αγνοώντας το πόσο σημαντικοί είναι για το περιβάλλον και την σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ο Δήμος Ξάνθης στηρίζει έμπρακτα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στηρίζοντας δράσεις στο πλαίσιο της εθελοντικής καμπάνιας «Tο πράσινο στα χέρια σου», μιας συλλογικής προσπάθειας που υλοποιείται σε συνεργασία με πληθώρα φορέων και ομάδων σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία της διεύθυνσης περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (Τμήμα Πρασίνου) Δήμος Ξάνθης / Xanthi Municipality και τους Κατασκηνωτές Πολιτιστικός Συλ.Ξάνθης περιλαμβάνοντας τα εξής: 
– Καθαρισμό και εξωραϊσμό του περιαστικού άλσους Ευμοίρου. Σημείο συγκέντρωσης το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας Ευμοίρου την Κυριακή 05.06.2016 στις 11:30π.μ.
– Δωρεάν διάθεση δενδρυλλίων προς το κοινό στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης την Κυριακή 05.06.2016 στις 11:00π.μ.
– Δωρεάν διάθεση δενδρυλλίων προς το κοινό στην Πλατεία Σταυρούπολης την Κυριακή 05.06.2016 στις 11:00π.μ.
Το WWF Ελλάς με τη δημιουργία της εφαρμογής Greenspaces φέρνει το «πράσινο στο χέρι σου», δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακαλύψουν «οάσεις» μέσα στην πόλη και να τους επισκεφτούν. Φέτος για πρώτη χρονιά, οι πολίτες εκτός από τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράσινους χώρους, θα μπορούν να ανακαλύψουν δράσεις που πραγματοποιούν οι δήμοι ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Greenspaces: η νέα δωρεάν εφαρμογή που αλλάζει τον πράσινο χάρτη των πόλεών μας
Μέσα από μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, το WWF GreenSpaces, δίνεται πλέον στα χέρια των πολιτών ένα εργαλείο χαρτογράφησης των πράσινων χώρων αλλά και διεκδίκησης του πράσινου που αξίζουμε. Ταυτόχρονα, με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η καμπάνια καλεί δήμους και συλλογικότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα να διοργανώσουν αντίστοιχες δράσεις και να ενταχθούν στον «πράσινο χάρτη» των πόλεών μας.
Από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου οι πολίτες της χώρας προσκαλούνται να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους και να πουν την άποψή τους για το πράσινο της πόλης τους, με τη χρήση του WWF GreenSpaces, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες κάθε ηλικίας να καταγράψουν πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη, να τους βαθμολογήσουν και να σχολιάσουν την πραγματική κατάστασή τους. Δείτε τον χάρτη με τους χώρους πρασίνου που έχουν ήδη καταγραφεί από εθελοντές.  
Κατεβάζοντας την εφαρμογή από το www.greenspaces.gr και καταγράφοντας ή βαθμολογώντας έστω και έναν πράσινο χώρο, οι χρήστες της εφαρμογής μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση για 5 ποδήλατα, προσφορά των καταστημάτων Praktiker, και 20 συλλεκτικά t-shirt από το WWF Ελλάς, ενώ στην πράξη μπορούν να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις και να βρουν χώρους ιδανικούς για τα ενδιαφέροντά τους, όπως χώρους με παιδική χαρά, με πλούσιο πράσινο, με αθλητικές υποδομές κτλ. 
Έως σήμερα 640 εθελοντές έχουν συνεισφέρει στην καταγραφή και αξιολόγηση 761 χώρων πρασίνου σε 82 πόλεις.
Ταυτόχρονα, με τη χρήση της εφαρμογής WWF GreenSpaces, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, υποδεικνύοντας αυτά που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν στους χώρους πρασίνου της γειτονιάς τους. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις δημοτικές αρχές που μπορούν να βλέπουν άμεσα την άποψη των επισκεπτών των πράσινων χώρων του Δήμου και να κάνουν τις ανάλογες παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την κατάσταση.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα