Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Ξάνθη ο Μητροπολίτης Σιατίστης – Μίλησε για «χαρίσματα και πάθη στη ζωή του ιερέως»

Κοινοποίηση

Με σκοπό τον πληρέστερο καταρτισμό των κληρικών της στην άσκηση του ποιμαντικού τους έργου, η μητρόπολη Ξάνθης διοργάνωσε την Δευτέρα το πρωί ιερατικό συνέδριο, με κύριο ομιλητή τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο.
Πρόκειται για το 22ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο που πραγματοποιεί η μητρόπολη Ξάνθης, μία μέρα μετά την εορτή του προστάτη του Ιερατικού Συνδέσμου Ξάνθης “Ο Ποιμήν ο καλός” αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Ο μητροπολίτης Σιατίστης μίλησε στους κληρικούς της μητρόπολης Ξάνθης για “χαρίσματα και πάθη στη ζωή του ιερέως”, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο χάρισμα είναι αυτό της ιεροσύνης. “Όσες ικανότητες, γνώσεις και πτυχία και αν έχουμε, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι άξιο της ιεροσύνης”, είπε ο κ. Παύλος, τονίζοντας ότι “η ιεροσύνη είναι χάρισμα του Χριστού και όχι ικανότητα του ανθρώπου”.
Σχετικά με την απόκτησή της, ο μητροπολίτης Σιατίστης διευκρίνισε ότι “η ιεροσύνη δεν αποκτιέται με καμία προσπάθεια. Η μόνη προσπάθεια είναι η κάθαρση της καρδιάς για να δεχθεί το χάρισμα του Χριστού”.
Ο κ. Παύλος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για όσους ιερείς αποκόπτονται από την Εκκλησία. “Αν κάποιος φύγει από την Εκκλησία, την ίδια στιγμή παύει να είναι ιερέας και ας συνεχίσει να φοράει ράσο. Ό,τι και να κάνει από κει πέρα είναι άκυρο. Η ιεροσύνη δεν λειτουργεί εκτός της Εκκλησίας”, είπε με έμφαση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι “αν κάποιος κληρικός αποκοπεί από την Εκκλησία, δεν χρειάζεται καν καθαίρεση γιατί αυτοκαθαιρείται”.
Εκτός από το χάρισμα της ιεροσύνης, ο μητροπολίτης Σιατίστης μίλησε στους κληρικούς για την αγάπη καθώς, όπως είπε, “η ιεροσύνη δεν υπάρχει χωρίς αγάπη”. Επεσήμανε δε ότι “μόνοι μας καταργούμε και δυσφημούμε την ιεροσύνη όταν δεν αγαπούμε, γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Δεν λέει το Ευαγγέλιο έχει αγάπη ο Θεός αλλά είναι αγάπη”.
Εξήγησε, ακόμη, τη διαφορά του ‘έχω’ από το ‘είμαι’. “Αν έχω αγάπη, μπορεί και να μου τελειώσει. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει αγάπη, έχει συνήθως εγωισμό. Όταν είμαι αγάπη, δεν χρειάζεται να το πω. Το μαρτυρά η καθημερινότητά μου. Αγαπώ σημαίνει έχω μια στάση ζωής απέναντι στα πράγματα και τους ανθρώπους και αυτό δεν αλλάζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος.
Πριν το κλείσιμο του συνεδρίου, τον λόγο έλαβε ο οικείος μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παύλο για την εύστοχη εισήγησή του. Επίσης, ο μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε στους κληρικούς την υψηλή ευθύνη που φέρουν απέναντι στον Θεό. “Οι ιερείς να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει σε όλη μας τη διακονία να έχουμε το αίσθημα της ευθύνης γιατί δεν θα δώσουμε λόγο μόνο για τα δικά μας αλλά και για το ποίμνιο που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός. Αν ήμασταν καλοί ποιμένες, αν καθοδηγήσαμε σωστά τον λαό, αν ήμασταν καλά πρότυπα, αν σταθήκαμε εις τόπον και τύπον Χριστού”, υπογράμμισε ο κ. Παντελεήμων.
Νωρίτερα το πρωί, πριν το ιερατικό συνέδριο, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης, ιερουργούντος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντος του μητροπολίτη Σιατίστης καθώς και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων κληρικών της μητρόπολης.


ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα