Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μαυρόγυπας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς έπεσε θύμα… φόλας στην Τουρκία

Κοινοποίηση

Ένας μαυρόγυπας, μέλος της οικογένειας των περίπου 30-35 ζευγαριών που διαβιούν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λευκίμη Σουφλίου, στο μοναδικό μέρος σε όλα τα Βαλκάνια όπου φωλιάζει και αναπαράγεται το συγκεκριμένο απειλούμενο είδος, συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά 17 θύματα δηλητηρίασης σπάνιων μαυρόγυπων και όρνεων σε περιοχή της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF-Ελλάς στον Έβρο, Θεοδώρα Σκαρτσή, Τούρκοι ορνιθολόγοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ, όπου κάτοικοι τους πληροφόρησαν για τη μαζική δηλητηρίαση, δίνοντάς τους μία ετικέτα σήμανσης που είχαν περισυλλέξει. Η πληροφορία διαδόθηκε γρήγορα μέσω διαδικτύου, σε μία προσπάθεια εντοπισμού της ταυτότητας του πτηνού που έφερε τη συγκεκριμένη ετικέτα. 
Αντικρίζοντας τη σήμανση, οι συνεργάτες του WWF-Ελλάς Έβρου, διαπίστωσαν πως το νεκρό αρπακτικό ήταν «Δαδιώτης» και συγκεκριμένα η «Χρυσούλα» την οποία είχαν δακτυλιώσει το 2005 και είχαν χάσει τα ίχνη της από το 2013. 
«Εδώ και χρόνια ελπίζαμε ότι οι μαυρόγυπες της Δαδιάς δεν είναι εντελώς απομονωμένοι. Αν πράγματι είχαν επαφή με τον τούρκικο πληθυσμό, σύμφωνα με την υπόθεσή μας, τότε θα είχαν μεγαλύτερες άμυνες απέναντι σε φυσικές απειλές και θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για αναπαραγωγική επιτυχία. Όμως δεν είχαμε τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση: ούτε η μελέτη των μετακινήσεων του είδους με τη βοήθεια δορυφορικών πομπών μας είχε δώσει τέτοια στοιχεία, ούτε υπήρξε ως τώρα οπτική παρατήρηση στην Τουρκία πουλιών «μαρκαρισμένων» στη Δαδιά» ανέφερε η κ. Σκαρτσή και συνέχισε: 
«Η αρχική μας θλίψη για ένα πουλί που παρακολουθούσαμε για πάνω από 8 χρόνια και που θανατώθηκε από φόλες στην ύπαιθρο, έδωσε τη θέση της σε μια μεγάλη συνειδητοποίηση: για πρώτη φορά, είχαμε στα χέρια μας απόδειξη ότι οι δυο πληθυσμοί μαυρόγυπα, της Δαδιάς και της Τουρκίας, επικοινωνούν!»
«Αυτή η μοναδική παρατήρηση αποτελεί μόνο μια ένδειξη, και δεν είναι αρκετή για να μας φανερώσει την έκταση της ανταλλαγής μεταξύ των δυο πληθυσμών. Όμως νιώθουμε περήφανοι γιατί η υπομονή και η επιμονή μας – απαραίτητα στοιχεία όταν μελετάς σπάνια είδη – επιβραβεύτηκαν. Η συστηματική δακτυλίωση του μαυρόγυπα και η καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση των γυπών στην ταΐστρα της Δαδιάς ως και το 2015, (μια μακρόχρονη δράση που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη των εθελοντών μας), μας βοήθησαν να ερμηνεύσουμε αξιόπιστα τα δεδομένα μας», αναφέρει σε σχετικό κείμενό της, η υπεύθυνη προγράμματος WWF-Ελλάς Έβρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα