Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με λουκέτο απειλούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Θράκη – «Θηλιά» τα δάνεια

Κοινοποίηση

Περί τις εξακόσιες (600) μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ απειλούνται με λουκέτα εάν δεν αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου το 2006-2007 μετά από φυσικές καταστροφές, καθώς οι οφειλές τους ξεπερνούν τα 700εκ ευρώ.
«Ειδικά με την κρίση οι τράπεζες έχοντας την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αύξησαν υπερβολικά τα τότε επιτόκια με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά σήμερα να είναι είτε στα δικαστήρια ,είτε να μην εξυπηρετούνται κανονικά ,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και βιομηχανιών Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμπλής, υπογραμμίζοντας πως «το δημόσιο έχοντας εγγυηθεί για τα δάνεια αυτά κατά 80% καθίσταται συνοφιλέτης απέναντι στις τράπεζες μαζί με τις επιχειρήσεις.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και βιομηχανιών Έβρου αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις είναι να δοθεί μια λογική λύση για την αποπληρωμή των δανείων αυτών ανάλογα με την κερδοφορία και όχι με νομοθετικές ρυθμίσεις που τους υποχρεώνουν πχ. εντός πενταετίας να τα αποπληρώσουν και ταυτόχρονα εάν δεν το πράξουν ,το δάνειο να καθίσταται οφειλή στην εφορία και ο επιχειρηματίας να κινδυνεύει να πάει φυλακή.
«Η πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα μας και όχι απέναντι μας,» είπε ο κ. Γιορδαμπλής.
Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, προέκυψε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει τα δάνεια αυτά να μην εκχωρηθούν σε διάφορα Funds και πως αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να δοθεί μια οριστική λύση που να επιτρέπει τουλάχιστον, όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει «ζωντανές,» να βρουν ένα τρόπο να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι φορέων του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών υπέβαλλαν στον κ. Σταθάκη και υπόμνημα με τα αιτήματα τους όπου μεταξύ άλλων ζητούν:
Χαμηλό σταθερό επιτόκιο.
Ανακεφαλαιοποίηση οφειλών των συμβάσεων αυτών και διαγραφή επιτοκίων και τόκων υπερημερίας πέραν αυτών που προβλέπονταν στις αρχικές συμβάσεις ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αποπληρωμή σε έως 60 εξαμηνιαίες καταβολές ανάλογα με την κερδοφορία της επιχείρησης με δυνατότητα balloon payments και καταβολή πρώτης δόσης την 31/12/2019 .
ΕΡΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα