Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντίο σε έναν δάσκαλο – φιλόσοφο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης

Κοινοποίηση


Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Παιδείας, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης υπηρετεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος το 1986.
Αν ήταν ποδοσφαιριστής, θα έλεγαν ότι «αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του». Ωστόσο, είναι άνθρωπος των γραμμάτων, της γνώσης, της φιλοσοφίας και της διδασκαλίας, οπότε το «αντίο» και μάλιστα με ξεχωριστό τρόπο ανέλαβαν να του το πούνε φοιτητές και καθηγητές.
Ο λόγος για τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Παιδείας, κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη. Έναν Θρακιώτη δάσκαλο που υπηρετεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος το 1986, έχοντας πιο πριν υπηρετήσει και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, στο Τμήμα Νηπιαγωγών, στο ΤΕΦΑΑ.
«Ήρθε ο χρόνος της αποχώρησης, της συνταξιοδότησης» δηλώνει ένας στενός συνεργάτης του, επίσης καθηγητής του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραφύλλης και εξηγεί ότι διοργανώνεται μια σεμνή εκδήλωση για να απονεμηθούν οι ανάλογες τιμές που αξίζουν σε έναν τέτοιο άνθρωπο, σε έναν σπουδαίο δάσκαλο.
«Ο κος Καρακατσάνης υπηρέτησε το Δ.Π.Θ. για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, κι εγώ προσωπικά γιατί έχω συνεργαστεί μαζί του από την ημέρα που ήρθα στην Αλεξανδρούπολη το 1995, που τιμούμε έναν τέτοιο άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση, στην αγωγή και στην παιδεία του τόπου» δηλώνει ο κος Καραφύλλης σημειώνοντας ότι κοντά του θα βρεθούν οι δικοί του άνθρωποι, φίλοι, συνάδελφοι, το Δ.Π.Θ. με τον πρύτανη κ. Α. Καραμπίνη για να αποδώσουν τις τιμές που του πρέπουν.
Η διάθεση του να μην ασχοληθεί ποτέ με τα διοικητικά πράγματα του Πανεπιστημίου ήταν κάτι που επίσης τον ξεχώριζε. «Νομίζω ότι ήταν αφοσιωμένος στην επιστήμη, στην υπηρεσία της Σχολής, του Τμήματος. Ήταν χαρακτηριστική η φράση που έλεγε πάντα «Πάντα το καλό του Τμήματος», όπως ξεχωριστή και η αγάπη του για το Τμήμα. Δεν υπολόγιζε τίποτα άλλο μπροστά σ’ αυτό, δεν έβαζε ούτε φιλίες, ούτε σχέσεις μπροστά στο Τμήμα. Είναι από τους λίγους που το έχει κάνει, το να αποδίδει μια τέτοια τιμή σε τέτοιους θεσμούς.»
Ένας καθηγητής, γέννημα θρέμμα Θρακιώτης, ένας σεμνός, άνθρωπος, ένας δάσκαλος φιλόσοφος που άνοιγε ξεχωριστά μονοπάτια στους φοιτητές του.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα