Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι ελληνικές φακές επιστρέφουν στην Θράκη – Επενδύουν σε αυτές οι παραγωγοί

Κοινοποίηση


Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της φακής στη Ροδόπη από τους πρώτους τολμηρούς καλλιεργητές γίνεται με οικολογικό τρόπο.
Οι ελληνικές φακές επιστρέφουν. Ένας μετά τον άλλον οι παραγωγοί της Ροδόπης θυμούνται και πάλι τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές. Οι φακές ειδικά ήταν ξεχασμένες, σχεδόν άγνωστες τα τελευταία χρόνια της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού.
Τα χρόνια πέρασαν και η κρίση αλλάζει πολλές συνήθειες, μαζί και αυτές των αγροτών. «Σπείραμε τον Δεκέμβριο, όπως σπέρνουμε το σιτάρι» δηλώνει ο κος Μάρκου από το Κόσμιο της Ροδόπης. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του θερισμού της.

«Έχει γίνει, έχει ωριμάσει» προσθέτει. Τον συναντήσαμε να απλώνει το φυτό στο τσιμέντο έτοιμος να το πατήσει με το τρακτέρ του για να ξεχωρίσει η φακή από τον υπόλοιπο ξερό κορμό. «Κανονικά αυτή η δουλειά γίνεται με αλωνιστική μηχανή, αλλά εμείς δεν βρήκαμε, είναι καινούργια καλλιέργεια για τα δεδομένα της Ροδόπης κι ο εξοπλισμός απουσιάζει» σημειώνει ο κος Μάρκου.




Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της φακής στη Ροδόπη από τους πρώτους τολμηρούς καλλιεργητές γίνεται με οικολογικό τρόπο. Η δοκιμή για την οικογένεια του κ. Μάρκου έγινε με την καλλιέργεια τριών στρεμμάτων, «θα υπάρξει και συνέχεια» δηλώνουν μιλώντας για τη διάθεση των νέων αγροτών να αλλάξουν καλλιέργειες.
«Η μονοκαλλιέργεια ήταν λάθος επιλογή. Η «μαγιά» του αγρότη ήταν το σιτάρι. Έσπερναν και λίγα τεύτλα, λίγα καλαμπόκια, λίγα από όλα κι όλο το χρόνο είχαν χαρτζιλίκι στα χέρια τους. Μετά με την μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού ή έχαναν ή κέρδιζαν συνήθως έβγαιναν χαμένοι, οπότε πρέπει και πάλι να επιστρέψουμε στο «λίγα από όλα»» προσθέτει ο κος Μάρκου αισιόδοξος ότι σιγά-σιγά θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι οι παραδοσιακές καλλιέργειες στα χωράφια της Ροδόπης.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα