Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εντυπωσιακές βολές των MLRS και των RM-70 στη Θράκη (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές βολές των Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου MLRS και RM – 70, από  τις οργανικές Μοίρες Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του  Δ΄ Σώματος Στρατού, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως αυτών. 
Όπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές του ΓΕΣ, «τα αποτελέσματα των βολών αξιολογήθηκαν με τη μεταφορά εικόνας, σε πραγματικό χρόνο (“real time”), στα Κέντρα Επιχειρήσεων από τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV/ΜΕΑ) τύπου Sperwer του Λόχου ΜΕΑ του Δ΄ ΣΣ, τα οποία εκτέλεσαν ταυτόχρονα με τις βολές πτήσεις αναγνωρίσεως. Συμφώνως με πληροφορίες μας, τα UAV εντόπισαν τους στόχους, τους αναγνώρισαν και έδωσαν τις ακριβείς συντεταγμένες αυτών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά η βολή. 
Η δραστηριότητα αποτέλεσε το επιστέγασμα της εκπαιδεύσεως που διεξήχθη από τις Μονάδες Πυροβολικού και Διαβιβάσεων της 1ης Στρατιάς και του Δ΄ ΣΣ, στο πεδίο βολής Πετρωτών Θράκης, παρουσία του Στρατάρχη Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη και του Διοικητή του Δ’ΣΣ Αντιστρατήγου Ιωσήφ Μαυράκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα ΠΕΠ MLRS είναι αμερικανικής καταγωγής και μεταξύ άλλων μπορεί να εκτοξεύσει και το προηγμένο βλήμα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Αντιθέτως οι Μοίρες ΠΕΠ RM-70 είναι σοβιετικής τεχνολογίας, τσεχοσλοβακικής κατασκευής, που απέκτησε ο Ελληνικός Στρατός στη δεκαετία του ’90, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά και τη διάσπαση της άλλοτε ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, σε Τσεχία και Σλοβακία. Το υλικό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και μολονότι αρχικώς προερχόταν από τις περίφημες «Κατιούσες» των Σοβιετικών στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, εντούτοις τα σημερινά είναι ασφαλώς πολύ νεότερα και πιο σύγχρονα αλλά της ίδιας «επιχειρησιακής φιλοσοφίας».
Λ.Σ.Μ. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα