Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκπαιδεύτηκαν Αστυνομικοί για την δράση και τις τακτικές των διακινητών μεταναστών

Κοινοποίηση

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (15-06-2016) με επιτυχία, οκταήμερη εκπαίδευση με αντικείμενο τη λήψη συνέντευξης αφενημέρωσης (debriefing), στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Έλληνες αστυνομικοί.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Frontex και με μέριμνα της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για εκπαίδευση με αυξημένη σημασία, λόγω των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και της ανάγκης συλλογής κρίσιμων πληροφοριών για εγκληματικά δίκτυα και τακτικές.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν πέντε αστυνομικοί από ισάριθμες Διευθύνσεις Αστυνομίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Χίου, Σάμου, Λέσβου, Α’ Δωδεκανήσου και Β’ Δωδεκανήσου), δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και αξιωματούχοι με αντικείμενο τη διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης, προερχόμενοι από Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία. 
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη αφενημέρωσης είναι μία διαδικασία, που διενεργείται από Έλληνες αστυνομικούς, σε συνεργασία με φιλοξενούμενους αξιωματούχους του Frontex και έχει ως στόχο τη συλλογή πληροφοριακού υλικού αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού συνοριακής φύλαξης στον τομέα της αφενημέρωσης, μέσω της παροχής θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας τους και την εμπέδωση των βέλτιστων πρακτικών που θα εφαρμόζουν ως εμπειρογνώμονες αφενημέρωσης.
Στις θεματικές ενότητες της εκπαίδευσης περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση της τρέχουσας μεταναστευτικής κατάστασης, ο τρόπος επιλογής του υποψηφίου προς συνέντευξη, η επίγνωση της πολιτισμικής διαφορετικότητας, ανθρώπινα δικαιώματα και αφενημέρωση, τεχνικές επικοινωνίας, κ.λπ.
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί σε άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα:
2014: συμμετοχή της χώρας μας σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του Frontex σε θέματα αφενημέρωσης, στην Ιταλία, 
2015: πραγματοποίηση σε εθνικό επίπεδο, (2) σεμιναρίων για θέματα λήψης συνεντεύξεων-αφενημέρωσης, διάρκειας (5) ημερών έκαστο, με τη συμμετοχή (42) συνολικά εκπαιδευομένων,
2015: πραγματοποίηση (2) παράλληλων σεμιναρίων διάρκειας (5) ημερών, σε θέματα ταυτοποίησης και αφενημέρωσης αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, με τη συμμετοχή (24) εκπαιδευομένων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα