Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Η Θράκη είναι ένας μελισσοκομικός παράδεισος» – Στα σκαριά νέος κοινός Συνεταιρισμός

Κοινοποίηση


-Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού, είτε με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε με τη μορφή Ομάδας παραγωγών για να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους οι παραγωγοί το μέλι.
Έντονο ενδιαφέρον για επαγγελματική αποκατάσταση στην μελισσοκομία εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στη Θράκη από νέο κόσμο της περιοχής . Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στον Έβρο υπάρχουν πάνω από 1000 κωδικοί μελισσοκόμων, οι 500 από τους οποίους είναι ενεργοί, καθώς οι αυτοί οι μελισσοκόμοι ασχολούνται ενεργά έχοντας από 100 έως 1.200 κυψέλες ο κάθε ένας.
«Η Θράκη είναι ένας μελισσοκομικός παράδεισος» δηλώνει ο Πασχάλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «η Κυψέλη» στον κεντρικό Έβρο και σημειώνει ότι το έχει αντιληφθεί η περιφερειακή αρχή στηρίζοντας τους μελισσοκόμους. Μάλιστα έχει συμφωνηθεί από κοινού να υπάρξει οργάνωση του χώρου ώστε να μπορούν να εμπορεύονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι με καλύτερους όρους το μέλι τους. «Όταν έρχονται οι έμποροι και μας το παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα» δηλώνουν οι ίδιοι.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού, είτε με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε με τη μορφή Ομάδας παραγωγών, για να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους οι παραγωγοί το μέλι. Εκτιμάται ότι στην περιοχή της Θράκης παράγονται περίπου 4.000 τόνοι μελιού. Αν συμπεριληφθεί και η ποσότητα του μελιού που παράγεται στη Θράκη από τους ξένους μελισσοκόμους τότε η παραγόμενη ποσότητα διπλασιάζεται. «Δεν θέλουμε να μας το παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Έρχεται ο μεγαλέμπορος και το παίρνει 2,90 και δίνει τα χρήματα μετά από ένα χρόνο. Εισάγουμε μέλι από τη Γερμανία τη στιγμή που η Γερμανία έχει πολύ μικρότερη παραγωγή από εμάς. Η Ελλάδα αντιθέτως εισάγει μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί κ.α.» δηλώνει ο κος Χριστοδούλου προβληματισμένος.
Οι αθρόες, αλλά χωρίς έλεγχο, εισαγωγές μελιού ανησυχούν τους μελισσοκόμους της Θράκης. Μέλι που προέρχεται από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., χωρίς κανένα έλεγχο. Καμπάνια ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα πιο καθαρό μέλι από τον ντόπιο παραγωγό δεν υπάρχει. Αλλοπρόσαλλες τιμές στα super market, 2.5 έως 14 ευρώ το κιλό, δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.
Η Θράκη είναι μελισσότοπος κι αυτό γιατί ξεκινά η ανθοφορία πολύ νωρίς την Άνοιξη και τελειώνει το Φθινόπωρο. «Αυτό δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας γι αυτό και έρχονται μελισσοκόμοι στην περιοχή από άλλα σημεία της χώρας.» μιλούν με καμάρι οι μελισσοκόμοι πιστεύοντας ότι η μελισσοκομία έχει λαμπρό μέλλον.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα