Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Θράκη – Κατασκευάστηκε στην Ρωσία

Κοινοποίηση


Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, θα παρουσιασθεί επισήμως στο κοινό της Θράκης, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής.
Η αριστουργηματική πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να φιλοξενηθεί στις προθήκες του Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Κομοτηνή!
Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, θα παρουσιασθεί επισήμως στο κοινό της Θράκης, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον πιο εμβληματικό χώρο της Κομοτηνής, σ’ αυτό του Εκκλησιαστικού Μουσείου της πόλης.
Η κατασκευή της, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου, έγινε στη Ρωσία και διήρκησε 12 μήνες. «Αποτελεί έργο τέχνης πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι διαστάσεις είναι 75 εκ. ύψος χ 1,35 μήκος χ 72 εκ πλάτος» αναφέρουν οι υπεύθυνοι σημειώνοντας ότι «Πλέχτηκε από επιλεγμένους κλώνους εξαιρετικής ποικιλίας ιτιάς (δεν φύεται στην Ελλάδα), οι οποίοι υπέστησαν ειδική επεξεργασία, προκειμένου να αποκτήσουν αντοχή στο χρόνο».




Μετά την πλεκτή μικρογραφία του καθεδρικού ναού της ρωσικής πόλης Σαράνσκ, αφιερωμένης στον Άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ, προστάτη του Ρωσικού Ναυτικού και απελευθερωτή των Επτανήσων ένα ακόμη πλεκτό αριστούργημα εμπλουτίζει τη συλλογή του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο της Κομοτηνής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, το έκθεμα θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από εισηγήσεις των: α) Κατσιμίγα Κωνσταντίνου, αρχιτέκτονα, β) Δρ. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη, εκπαιδευτικού γ) Δρ. Αντώνη Λιάπη, ιδρυτή του Μουσείου. Στη διάρκειά της, θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ για την Αγία Σοφία και θα ακουσθούν : ύμνοι και τραγούδια για την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη, από επίλεκτη ομάδα με επικεφαλής τον δάσκαλο βυζαντινής μουσικής κ. Παρασκευαϊδη Σάββα. Και ποντιακό τραγούδι με σχετική θεματολογία από την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, κα Ελένη Αποστολίδου.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα