Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέα Τουρκική πρόκληση – Θέλουν την Σαμοθράκη «αποστρατιωτικοποιημένο» νησί

Κοινοποίηση

Αποστρατιωτικοποιημένη θέλει τη Σαμοθράκη και πάλι η Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ανταλλαγή NOTAM της Αθήνας με την Τουρκία, για την προαναγγελία ελληνικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο.
Αν και δεν πρόκειται για καινοφανή πρακτική, η Τουρκία με τη NOTAM 2438/16 και 2439/16, αφενός περιγράφει τη Σαμοθράκη ως «αποστρατιωτικοποιημένο» νησί το οποίο δεν πρέπει να εντάσσεται σε κανένα σενάριο «στρατιωτικής άσκησης ή δραστηριότητας», αφετέρου δεν την αναφέρει με τη διεθνή ονομασία της, αλλά με την τουρκική (Semadirek).
Οι ελληνικές αρχές απάντησαν με τη ΝΟΤΑΜ υπ’ αριθμόν Α1172/16, όπου τονίζεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί για «αποστρατιωτικοποίηση» της Σαμοθράκης. Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για «προσπάθεια να εισαγάγουν στο σύστημα έκδοσης ΝΟΤΑΜ, δηλώσεις και τοποθετήσεις με πολιτικό κίνητρο που, εκτός του ότι είναι αβάσιμες, δεν έχουν καμία σχέση με τον βασικό σκοπό αυτού του συστήματος, που είναι η ασφάλεια της αεροπλοΐας».
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα