Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Σπύρος Ραψομανίκης για τα καιρικά φαινόμενα στην Ξάνθη – “Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή”

Κοινοποίηση

Το καταστροφικό 15λεπτο που έπληξε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων – αλλά και τα ανάλογα φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Ξάνθης τα προηγούμενα χρόνια – είναι τα νέα δεδομένα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένταση των φαινομένων αυτών τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ κ. Σπύρος Ραψομανίκης.
Γνωστοποιεί ότι ήδη έχουν αποσταλεί προτάσεις – οι οποίες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από τα ευρήματα και τη συνεχή ερευνητική εργασία του εργαστηρίου του- προς την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και τις αρμόδιες κεντρικές δομές και υπηρεσίες ώστε να στηθεί ένα πλέγμα άμυνας και προστασίας των πολιτών και της αγροτικής παραγωγής από το αναπόφευκτο δεδομένο: την κλιματική αλλαγή. Εξηγεί ότι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του εργαστηρίου, με συγκεκριμένα όργανα, σε συνδυασμό με το μετεωρολογικό σταθμό στις εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ ‘Φωνής της Αμερικής’ στο Δασοχώρι, ο οποίος έχει αναφορά στη Γενεύη, δημιουργούν μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για να πρωτοστατήσει η περιοχή στον τομέα της πρόγνωσης και της ελαχιστοποίησης των συνεπειών που ήδη η κοινωνία βιώνει εφόσον φυσικά οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές και ενταχθούν προς χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κ. Ραψομανίκης υπογραμμίζει προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν είναι αυτοσκοπός για τον ίδιο και τους συνεργάτες του ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εργαστηρίου του Δ.Π.Θ ή του ίδιου αλλά η κατανόηση ότι η άμεση εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού είναι επιτακτική ανάγκη. Θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και η ίδια η Περιφέρεια ή άλλος φορέας αυτό το ρόλο και αυτό το έργο, τονίζει, διαβεβαιώνοντας ότι η τεχνογνωσία από την δική του πλευρά θα δοθεί ούτως ή άλλως εφόσον ζητηθεί.
Ενημερώνει ότι η εμφανής αλλαγή του υδρολογικού κύκλου- ίδιες ποσότητες βροχής σε λιγότερους όμως μήνες το χρόνο – όφειλαν ήδη να προβληματίζουν και να επανασχεδιάζουν την πολιτική διαχείρισης των όμβριων υδάτων από την συλλογή τους –σήμερα χύνονται στη θάλασσα- μέχρι τον τρόπο ποτίσματος των καλλιεργειών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ερημοποίησης,  σημειώνει με έμφαση ότι η πρόγνωση του καιρού πρέπει να συνοδεύεται από πρόγνωση της αλλαγής κλίματος και τέλος, εκτιμά -από τις μέχρι τώρα προγνώσεις των ευρωπαϊκών μοντέλων – ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει ισχυρούς καύσωνες οι οποίοι συνήθως συνοδεύονται από έντονα φαινόμενα αστάθειας.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα