Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Θράκη πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας – Παρουσιάστηκε στο κοινό την Δευτέρα (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Στον κατανυκτικό προαύλιο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17/06/2016 η εκδήλωση παρουσίασης της πλεκτής μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης από το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά. 
Το αριστοτεχνικό αυτό απόκτημα της συλλογής του Μουσείου που βρίσκεται στο Θρυλόριο της Κομοτηνής, μοναδικού παγκοσμίως στο είδος του ως προς τη θεματική του και τον πλούτο των εκθεμάτων του, παρουσίασε στο πλήθος που παρακολούθησε την εκδήλωση ο ιδρυτής του Δρ. Αντώνης Λιάπης. Η κατασκευή του, στη Ρωσία, διήρκησε 12 μήνες ακολουθώντας το τελετουργικό των εικονογράφων. .Αποτελεί έργο τέχνης πανευρωπαϊκής εμβέλειας. 




Οι διαστάσεις είναι 75 εκ. ύψος με 1,35 μήκος και 72 εκ πλάτος. Πλέχτηκε από επιλεγμένους κλώνους εξαιρετικής ποικιλίας ιτιάς (δεν φύεται στην Ελλάδα), οι οποίοι υπέστησαν ειδική επεξεργασία, προκειμένου να αποκτήσουν αντοχή στο χρόνο. Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο απόκτημα στη συλλογή του Μουσείου μετά την πλεκτή μικρογραφία του καθεδρικού ναού της ρωσικής πόλης Σαράνσκ, αφιερωμένης στον Άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ, προστάτη του Ρωσικού Ναυτικού και απελευθερωτή των Επτανήσων που παραλήφθηκε πριν ένα χρόνο. 
Η αποκάλυψη του εκθέματος έγινε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ενώ χαιρετισμό απεύθυνε εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Βυζαντινή χορωδία ψαλτών συνόδευσε με Βυζαντινούς ύμνους με επικεφαλής τον δάσκαλο βυζαντινής μουσικής κ. Παρασκευαϊδη Σάββα. 
Ο αρχιτέκτονας Κατσιμίγας Κωνσταντίνος σε μια περιεκτική παρουσίαση αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού θαύματος της Αγίας Σοφίας και την αντοχή στο χρόνο παρά τις δοκιμασίες και τις επεμβάσεις που υπέστη. Ο Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής τόνισε τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου και τη συνεισφορά του στη μορφωτική και αναπτυξιακή συγκρότηση της περιοχής. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από Ποντιακά τραγούδια από την κ. Ελένη Αποστολίδου και άλλα παραδοσιακά με σχετική θεματολογία από τον Σάββα Παρασκευαΐδη και το νεαρό γιο του στο βιολί.
Παναγιώτης Σωτηρόπουλος 



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα