Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Προς το αρχείο δικογραφίες για την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Κοινοποίηση


Τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών
Το δρόμο για το αρχείο πήραν δυο δικογραφίες με κεντρικά πρόσωπα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούσαν το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης για περιπτώσεις τόκων οι οποίοι, σύμφωνα με την κατηγορία, εισπράχθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου. Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Κώστας Σαριώτης, έστειλε στους κατηγορούμενους τυπικές κλήσεις και την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την αρχειοθέτηση ή όχι της δικογραφίας.
Παράλληλα, η δικογραφία που αφορά στο σκέλος της πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου και της ταυτόχρονης επαναμισθωσής τους διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Εφετών. Αυτή τη φορά, όμως , το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν θα παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη τα 6 μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μετά την απολογία τους για το κακούργημα της απιστίας αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ασκήσει ποινική δίωξη για την υπόθεση καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε, οι τόκοι που εισπράχθηκαν από τις πωλήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου και τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΠΑΠ, παρακρατήθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποδόθηκαν στο δημόσιο.
Ωστόσο, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Κώστας Σαριώτης, που χειρίστηκε την έρευνα στο πλαίσιο της ανάκρισης κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα ότι το αδίκημα της υπεξαίρεσης δεν στοιχειοθετείται καθώς δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν τους τόκους, αλλά τα χρήματα αυτά παρέμειναν στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ για να καλύψουν ανάγκες του για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, όπως προβλέπεται από τον καταστατικό νόμο του Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριζαν πως ο ιδρυτικός νόμος του Ταμείου κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για τη λειτουργία του ενώ σημείωναν, πως από το 2015, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα