Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Στα καπνοχώραφα της Θράκης – Ο νεαρός Χασάν από τις Σάπες μιλά για την παραγωγή

Κοινοποίηση


-Συναντήσαμε τον νεαρό Χασάν και την οικογένεια του στο χωράφι τους, στην περιοχή των Σαπών.
Αργά το απόγευμα βγάζουν τα φυτά από το φυτώριο τους. Τυλίγουν τα τρυφερά φυτά σε βρεγμένα, χοντρά τσουβάλια και νωρίς το πρωί βρίσκονται στο χωράφι για να τα μεταφυτεύσουν. Ο αγώνας των μουσουλμάνων καπνοκαλλιεργητών της Θράκης έχει για τα καλά ξεκινήσει.
Συναντήσαμε τον νεαρό Χασάν και την οικογένεια του στο χωράφι τους, στην περιοχή των Σαπών. «Από όλη την διαδικασία καλλιέργειας του «μπασμά» το φύτεμα του καπνού είναι το πιο δύσκολο κομμάτι . Ο «μπασμάς» της Θράκης ξεχωρίζει» δηλώνει με καμάρι έχοντας ήδη φυτεύσει δύο από τα είκοσι συνολικά στρέμματα που θα καλλιεργήσει φέτος.
Η κούραση και οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν είναι τα μόνα εμπόδια που καλούνται να υπερπηδήσουν. Η πρόσφατη χαλαζόπτωση «χτύπησε» και τα δικά του καπνά.Έχει στο πλευρό του τους γονείς του, άριστοι γνώστες της καλλιέργειας του καπνού, και έναν ακόμη εργάτη.
«Είναι ο παραδοσιακός καπνός της Θράκης, αλλά δεν έχει καλή τιμή» σπεύδει να προσθέσει ο πατέρας του μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. Πέρσι πούλησε τους 3,5 τόνους καπνό που παρήγαγε 4.70 το κιλό, αλλά τα έξοδα της καλλιέργειας είναι υψηλά και το κέρδος ελάχιστο. «Σπόρος, λιπάσματα, φάρμακα, μεροκάματα, όλα αυξάνουν το κόστος, αλλά τι να κάνουμε; δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα εργοστάσια στην περιοχή έχουν κλείσει» δηλώνει ο έμπειρος καπνοκαλλιεργητής και συνεχίζει τη δουλειά του με μεγάλη προσοχή.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα