Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: «Μάνος Χατζιδάκις – Οι ήρωες είναι πάντα ευγενικοί» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση

Αυτός είναι ο τίτλος του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από το 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, με συντονίστριες καθηγήτριες την Δενδηλιάρη Στέλλα ΠΕ03, την Νίσκου Ισμήνη ΠΕ19 και την Χούχου Έρση ΠΕ02.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η καθηγήτρια και στιχουργός Δενδηλιάρη Στέλλα ανάφερε ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν 40 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά μετά το πέρας των σχολικών μαθημάτων τους, τα απογεύματα αλλά και τα Σαββατοκύριακα αφιέρωναν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους και με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό ασχολήθηκαν με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.
Αρχικά ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι στο σύνολο του, διαβάζοντας αλλά και παρακολουθώντας σχετικά βίντεο, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια παρουσίασαν αυτές τις πληροφορίες εμπλουτισμένες με φωτογραφικό υλικό στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου σε power point.
Μελέτησαν κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι και παρουσίασαν μια δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου εκτός από τραγούδια του που επέλεξαν να ακουστούν, διάβασαν κείμενα του Χατζιδάκι που αφορούν στο φασισμό, σχολίασαν κι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις για το φαινόμενο του φασισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού που δυστυχώς στιγματίζουν και τις μέρες μας.


Επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης» και ήρθαν σ’ επαφή με το χώρο όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και τα πρώτα του μουσικά μαθήματα.
Έμαθαν τραγούδια του και εν συνεχεία κάποια από αυτά τα ηχογράφησαν σ’ ένα τοπικό στούντιο ηχογράφησης.
Αφού άκουσαν και είδαν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που ερμήνευσε ο Ηλίας Λιούγκος καθώς και ο Βασίλης Γισδάκης, πήραν συνεντεύξεις μέσω skype απ’ τους εν λόγω καλλιτέχνες προσπαθώντας μέσα από ουσιαστικά και καίρια ερωτήματα να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τον Μάνο Χατζιδάκι ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ως συνθέτη και δημιουργό.
Παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του «Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης» που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, παρουσία πολλών αξιόλογων πολιτικών και καλλιτεχνικών προσώπων της χώρας.
Συμμετείχαν ως ομάδα υποδοχής και υποστήριξης στο Μουσικό Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων -3η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων» όπου τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές των φιλοξενούμενων Μουσικών Σχολείων έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Παρουσίασαν μικρά θεατρικά δρώμενα από κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έντυσε μουσικά ο Μάνος Χατζιδάκις στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.
Κλείνοντας η κ. Δενδηλιάρη Στέλλα επισήμανε ότι αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων ήταν τα παιδιά να αγαπήσουν τον σπουδαίο άνθρωπο και τεράστιο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι και να νιώσουν ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που αυτή η τόσο πολύτιμη και αξιόλογη προσωπικότητα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη τους.
Ένα μέρος των δράσεων των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Ξάνθης που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Μάνος Χατζιδάκις – Οι ήρωες είναι πάντα ευγενικοί» μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα