Header Ads

kotakkis

Ανήλικη μητέρα από την Ξάνθη ζητιάνευε με βρέφος μόλις τριών ημερών στην Κομοτηνή!


Η ανήλικη μητέρα, μόλις 16 ετών, από το Δροσερό Ξάνθης, τρεις μέρες μετά την γέννα βρέθηκε σ’ έναν δρόμο της Κομοτηνής να ζητιανεύει μαζί με το βρέφος της για τα λίγα χρήματα που θα της έδιναν οι περαστικοί και οι οδηγοί 
Παραμένει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα μεγαλώσει το βρέφος ενός μηνός 

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου - Εφ. ΧΡΟΝΟΣ
Είχε ανοίξει τα μάτια του πριν τρεις μέρες, όταν αστυνομικοί το εντόπισαν στην αγκαλιά της ζητιάνας μάνας του. Η ανήλικη μητέρα, μόλις 16 ετών, τρεις μέρες μετά την γέννα βρέθηκε σε έναν δρόμο της Κομοτηνής να ζητιανεύει μαζί με το βρέφος της για τα λίγα χρήματα που θα της έδιναν οι περαστικοί και οι οδηγοί. 

Είναι μία μητέρα Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης, περιπλανώμενη από τόπο σε τόπο. Βρέθηκε για λίγο στην πόλη μας και έκανε αυτό που κάνουν πολλοί ρομά της περιοχής μας, ζητιάνευε στους δρόμους. Όμως αυτήν την φορά δεν ήταν μόνη της, είχε μαζί της ένα βρέφος τριών ημερών, που έπρεπε να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και όχι να είναι εκτεθειμένο στους δρόμους και για το οποίο εκείνη είχε την ευθύνη, παρά το νεαρό της ηλικίας της. 

Άλλωστε και η ίδια λεχώνα θα ήθελε φροντίδα Η περίπτωση της ανήλικης μητέρας και του βρέφους κινητοποίησε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη, που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έστρεψε το ενδιαφέρον της στο ζήτημα της επαιτείας στην πόλη μας και ειδικότερα όταν σε αυτό εμπλέκονται μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα όπως είχε πει σε ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί προ διετίας, από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβε καθήκοντα στη Ροδόπη η κ. Μελισσάρη είχε παρατηρήσει την παρουσία πολλών παιδιών να επαιτούν στους δρόμους της πόλης. Μάλιστα είχε κάνει γνωστό πως έχει δώσει την εντολή στις αστυνομικές και λοιπές αρχές να καταγραφούν τα παιδιά που επαιτούν, «προκειμένου να υπάρχει μία χαρτογράφηση των αναγκών τους για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και η επίλυση των προβλημάτων τους». 

Η 16χρονη μητέρα και το βρέφος της τέθηκε σε καθεστώς προστασίας, ενώ τις έγιναν συστάσεις, για να σταματήσει να επαιτεί, αφού έθετε σε κίνδυνο το λίγων ημερών βρέφος της. Δυστυχώς η ανήλικη μητέρα δε συμμορφώθηκε, αφού εντοπίστηκε ξανά να ζητιανεύει στους δρόμους έχοντας μαζί της και το βρέφος. Επιπλέον από την έρευνα που έγινε μέσω της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων Ροδόπης διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον για το βρέφος. Να σημειωθεί ότι το παιδί δεν είχε δηλωθεί καν σε ληξιαρχείο και δεν υπήρχαν στοιχεία για τον πατέρα του. 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ 
Η διαδικασία για την οριστική απομάκρυνση του βρέφους από την ανήλικη μητέρα του, βρίσκεται πλέον στην τελική του φάση. Κρίθηκε αναγκαίο για την προστασία του βρέφους η μεταφορά του καταρχήν σε νοσοκομείο και στη συνέχεια σε ίδρυμα ανηλίκων.  Εδώ και περίπου ένα μήνα, μετά την εκ νέου σύλληψη της μητέρας για επαιτεία, το βρέφος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Εκεί μεταφέρθηκε με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης, ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι και να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση υγείας του βρέφους. 

Μόλις η σχετική διαδικασία για την οριστική απομάκρυνση τελεσφορήσει, το βρέφος θα μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα της χώρας μας, όπου θα μεγαλώσει. Βέβαια η αναμονή για μία θέση σε κάποιο ίδρυμα είναι μεγάλη, καθώς οι θέσεις φιλοξενίας είναι περιορισμένες.  Στο προσφυγικό οφείλεται αυτό, καθώς ασυνόδευτοι ανήλικοι που φτάνουν στην χώρα μας, βρίσκουν καταφύγιο σε ιδρύματα και στέγης ανηλίκων.  Η περιπέτεια του βρέφους δεν έχει ακόμα τελειώσει... Μόλις ξεκίνησε. 
Πηγή: xronos.gr
Από το Blogger.