Header Ads

kotakkis

Η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και η eduACT συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα “S.T.E.A.M. Yourself withFLL”


Εάν κάποιος προσπαθούσε να βάλει ως στόχο του το να αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα της εκπαίδευσης και της παιδείας τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρίσκονταν μπροστά σε μια μεγάλη σειρά από διάφορους τομείς. 

Το φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα Steam (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.) καταφέρνει και συνδυάζει τα πεδία αυτά σε μια λέξη, ή καλύτερα σε μια ιδέα. Σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις. Εξερευνώντας το πολιτισμικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι, και την καινοτομία στις πτυχές της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες μεταλαμπαδεύουν τα όσα κέρδισαν στους επόμενους, κοινωνώντας την γνώση. 

Ποιο είναι κέρδος; Όταν λοιπόν η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική, οι τέχνες και τα μαθηματικά γίνονται το μέσο τότε ο σκοπός και τα οφέλη δεν έχουν τέλος. Διασκέδαση, δημιουργία, κριτικές ικανότητες και νέες δεξιότητες θα είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται από την EduAct(www.eduact.com), την οργάνωση που διεξάγει τον διαγωνισμό FLL στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής, εκπαιδευτικής καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας που διεξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες στον κόσμο. Μέσα από την σύσταση αυτή, οι αξίες του εγχειρήματος χτίζουν ταυτόχρονα και το μότο του. «Η γνώση του εαυτού μας βρίσκεται στον πυρήνα της μάθησης». Μια φράση που γίνεται πράξη, εκεί όπου οι αυριανοί καινοτόμοι θα συνδυάσουν τη ρομποτική, την ομαδικότητα με την φαντασία και την κριτική σκέψη. Ένα τρίπτυχο που αποτελεί το εφαλτήριο στο κυνήγι της επιτυχίας. 

Επί της λειτουργίας: Το πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό για την πόλη της Ξάνθης και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης,  χωρίζεται σε δύο περιόδους και διεξάγεται χωρίς κόστος συμμετοχής.

στην πρώτη φάση, νέοι και νέες ηλικίας 16-25 θα εκπαιδευτούν μέσω εναλλακτικών μεθόδων διαπαιδαγώγησης, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες τακτικής εφαρμογής στη σύγχρονη αγορά εργασίας(κριτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 8 τρίωρες συνεδρίες. Δυνατότητα επιλογής τμήματος, Σάββατο πρωί ή απόγευμα και εναλλακτικά Δευτέρα απόγευμα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής. Μετά ην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου οι συμμετέχοντες έχουν τρεις επιλογές: μέντορες-εκπαιδευτές για παιδιά ηλικίας 9-15 που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό FLL «animal allies», διοργανωτές-κριτές του διαγωνισμού FLL (δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό της Ξάνθης με προοπτικές μετέπειτα συμμετοχής σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο). Εθελοντές ημέρας(δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό της Ξάνθης με προοπτικές μετέπειτα συμμετοχής σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο).  
    
στη δεύτερη φάση, παιδιά ηλικίας 9-15 με δωρεάν παροχή εξοπλισμού ρομποτικής και κόστους συμμετοχής, θα συγκροτήσουν 12 ομάδες των 10 ατόμων η κάθε μία για να διαγωνιστούν στο διαγωνισμό ρομποτικής, εκπαιδευτικής τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας που θα γίνει στην Ξάνθη. Πληροφορίες για το διαγωνισμό http://firstlegoleague.gr/

Μπορεί αυτό που τελικά χρειάζεται να είναι η πίστη στον εαυτό μας. Και μέσα σε έναν κόσμο που οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και την παιδεία κατακτούν έδαφος, το μέσο για την αυτογνωσία, δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από την δημιουργική εκπαίδευση. 

Tο πρόγραμμα συνδιοργανώνει Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και η eduACT, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Για τη δράση συνεργάζονται ήδη: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Europe Direct Ξάνθης, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δ.Π.Θ., η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ. η EESTEC LC Xanthi, τα Ιδιωτικά Σχολεία ΑΞΙΟΝ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (περιφερειακή εφορία ΑΜΘ), το Κέντρο Μελέτης Παιδιών Δημοτικού Μεταγνώση. Είναι ανοιχτή η δυνατότητα για τη δημιουργία νέων συνεργασιών. 

Δωρεάν δήλωση συμμετοχής και για τις δύο φάσεις συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα: http://eduact.org/form/view.php?id=33869
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και συνεργασίες
Στο email: amcornerxanthi@gmail.com 
Υπεύθυνος Συντονιστής: Δημήτρης Γιαννακούδης
Τηλ: 6973348630
Από το Blogger.