Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε Έβρο και Νησιά του Αιγαίου για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Κοινοποίηση


Ομάδα ενόπλων δυνάμεων δηλώνει ότι έχει αναλάβει την διακυβέρνηση και έχει επβάλλει στρατιωτικό νόμο. Καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους ο Ερντογάν. Ανάπτυξη στρατευμάτων σε Αγκυρα – Κωνσταντινούπολη. Εκτακτες συσκέψεις και επιφυλακή στην Αθήνα. Οι πρώτες αντιδράσεις ΗΠΑ, Ευρώπης και Ρωσίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να μιλά για απόπειρα που θα τιμωρηθεί και το στρατό να ανακοινώνει ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα μέσω κοινωνικών δικτύων στους Τούρκους πολίτες, τονίζοντας ότι είναι ασφαλής και καλώντας τους να βγούν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται, κατηγόρησε για την εξέλιξη αυτή το κίνημα Γκιουλέν, θεωρώντας το υπεύθυνο για την προσπάθεια ανατροπής του. 
Νωρίτερα, το επίσημο Επιτελείο Στρατού στην Τουρκία εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο ανακοινώνει ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση “για τη δημοκρατική τάξη και τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, όπως μεταδίδει το Reuters. Οπως αναφέρει, όλες οι υφιστάμενες διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας θα διατηρηθούν. 

Ο στρατός απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους ενώ όπως σημειώνει το ανακοινωθέν, το «Συμβούλιο Ειρήνης στη Χώρα», ετοιμάζει νέο Σύνταγμα για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης.  

Γιλντιρίμ: Εχουμε απόπειρα πραξικοπήματος
Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε τις συγκεχυμένες πληροφορίες που διέρρεαν στα διεθνή μέσα για κλειστές γέφυρες στο Βόσπορο και πυροβολισμούς στην Αγκυρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι λάθος να χαρακτηριστεί σαν πραξικόπημα, καθώς πραγματοποιείται από μια ομάδα των ενόπλεων δυνάμεων της χώρας. 
Ο ίδιος τόνισε στο κανάλι CNN Turk πως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα θα τιμωρηθούν με τον πιο σκληρό τρόπο. Πρόσθεσε δε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο CNN Turk, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασφαλής.
Το κρατικό Anadolu Ageny μεταδίδει ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα και μεταξύ των ομήρων φέρεται να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού
Νωρίτερα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο στρατός έχει αποκλείσει την είσοδο σε δύο γέφυρες που ενώνουν το ευρωπαϊκό με το ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν πτήσεις πάνω από την Άγκυρα, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί. 
Το κανάλι ΝΤV μεταδίδει εικόνες από τεθωρακισμένα οχήματα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. 
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις «με προσοχή και ψυχραιμία»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί εδώ και μία ώρα (10.30 μμ) για τις εξελίξεις στην Τουρκία (10.30 μμ) από τον διοικητή της ΕΥΠ.
Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.
Εκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπλρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.
Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ενώ έχει γίνει και μερική ανάκληση αδειών.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία, σημειώνοντας πως “δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες”. 
Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε λόγο για πιθανή “εξέγερση” και εξέφρασε την ελπίδα του για ειρήνη και συνέχεια στην Τουρκία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στην Τουρκία ενώ το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε από τους γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν ασφαλείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα