Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Ε. Διαφωνίδου: Χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Περιφερειακό Τύπο

Κοινοποίηση

Τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό την εξαετία των Μνημονίων και κινδυνεύει άμεσα αν περάσει η διάταξη για την κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στις τοπικές εφημερίδες, έθεσαν στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λ. Κρέτσο οι δύο Ενώσεις ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η εκδότρια της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ελένη Διαφωνίδου από την Ξάνθη ,που συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά, τόνισε ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου όπου ο Επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου του τμήματος δημοσιογραφίας Αντώνης Σκαμνάκης παρουσίασε τα πρώτα πορίσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που ανάλαβε το πανεπιστήμιο να διεξάγει για τον περιφερειακό τύπο και τις ανάγκες που εντοπίζονται για τον εκσυγχρονισμό του με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τις παραδόσεις και τις πρακτικές που ακολουθούνται στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Έκτος από την ερευνά που παρουσιάστηκε δόθηκε και μια ευκαιρία να γίνει παραγωγικός διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Ενώσεων ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων όχι μόνο για την επιβίωση τους αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ, για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα περισσότερα οφείλονται στης χρονιές παθογένειες αλλά και στην σφοδρή οικονομική κρίση που πλήττει της εφημερίδες ,αφού μέσα σε τρία χρόνια έκλεισαν περισσότερες από 50 εφημερίδες σε όλη τη χώρα.
Η κ. Διαφωνίδου επισήμανε, πως έγινε αποδεκτό από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λ. Κρέτσο ,να γίνει μια ερευνά αναγνωσιμότητας για τον τύπο ,που θα είναι ωφέλιμη και για την πολιτεία αλλά και της εφημερίδες και να έχουμε μια μελέτη το πώς αντανακλά ο τύπος στις τοπικές κοινωνίες και για να υπάρχει μια πραγματική εικόνα και παράλληλα να δοθούν πρωτοβουλίες που δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά κίνητρα όπως να προωθηθούν δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα σχολεία έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και να αποτυπωθεί αυτή η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στης τοπικές κοινωνίες και τα έντυπα της ελληνικής περιφέρειας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η εκδότρια της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ελένη Διαφωνίδου , τόνισε ότι μετέφεραν οι δύο Ενώσεις ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λ. Κρέτσο πως με την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών ελάχιστες εταιρείες αποστέλλουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, ενώ από το 30% της κρατικής διαφήμισης η Περιφέρεια παίρνει μόλις το 1,2%,και ζήτησαν να μην καταργηθούν οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο. Έθεσαν, επίσης, το θέμα της ένταξης των εφημερίδων στην εκπαίδευση, την ένταξή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και την υποστήριξη της απασχόλησης προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, ζητούν την επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και την πλήρη και διαφανή εφαρμογή της κατανομής του 30% των κρατικών διαφημίσεων στις εφημερίδες της περιφέρειας, με κριτήριο την ίση κατανομή. Ακόμη, μετέφερε την κοινή διαπίστωση Πολιτείας και Ενώσεων για τη θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση της υποστήριξης βιώσιμων εκδοτικών επιχειρήσεων με όρους ρεαλιστικούς, αλλά και με βαρύτητα στην ιστορικότητα και τον ουσιαστικό ρόλο του Περιφερειακού Τύπου στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως σημείωσε, κοινό αίτημα τόσο των Ενώσεων του Ημερήσιου Περιφερειακού Τύπου, όσο και της Ένωσης των Εβδομαδιαίων Εφημερίδων, είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός Ταμείου Τύπου στα πρότυπα των χωρών της Ευρώπης, μέσω του οποίου θα ενισχύονται και οι περιφερειακές εφημερίδες ως προϊόν πολιτισμού και εκπαίδευσης, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Πολιτείας, σε επίπεδο νομοθετικό και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου.
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Ξάνθης πριν από λίγες μέρες γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργιάς με μια ειδική επετειακή έκδοση.
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα