Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Λειψυδρία στη Σαμοθράκη – Στο 50% τα αποθέματα νερού από τις αρχές Ιουλίου

Κοινοποίηση

Σε εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού εξελίσσεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί, δεδομένου ότι σε σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο σημειώνονται συχνές διακοπές υδροδότησης για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, εντός οικισμών.
Έχοντας ήδη απευθύνει έκκληση περιορισμού αλόγιστης χρήσης του νερού, προς όλους τους δημότες και επισκέπτες του ακριτικού νησιού, ο κ. Βίτσας αποδίδει την εμφάνιση της λειψυδρίας αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε (ελάχιστες βροχές και σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις) και αφετέρου στην κακή διαχείριση, κατά τα προηγούμενα χρόνια, του πολύτιμου αλλά όχι απεριόριστου φυσικού αγαθού.
Όπως εξηγεί ο επί σειρά ετών δήμαρχος Σαμοθράκης, τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες, λόγω του πλούτου του νησιού σε νερά, ένα μεγάλο μέρος από το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργειών, ενέργεια που αποτελεί και τη βασική αιτία μείωσης κατά 50% των αποθεμάτων νερού ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Τέλος, εκτιμά πως πρέπει η κατανάλωση νερού να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται με έντονα θερμά μελτέμια τα οποία, όπως εξηγεί, είναι η καταστροφή των επιφανειακών υδάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα