Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

“Μάχη” με τις φλόγες για δεύτερη μέρα στη Θάσο – Κάηκαν σπίτια, απειλείται το χωριό Θεολόγος (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση


– Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, τα τέσσερα μέτωπα παραμένουν ενεργά
– Οι συνολικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Θάσο είναι: 170 πυροσβέστες, 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο,15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, 11 οχήματα του δήμου, 7 καναντέρ, 2 πέτζετελ και 6 ελικόπτερα
– Τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ
– Στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας
“Μάχη” με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Θάσο. Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροπλάνα άρχισαν και πάλι τις ρίψεις νερού από αέρος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ.
Οι συνολικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτήν την ώρα είναι: 170 πυροσβέστες, 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο,15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, 11 οχήματα του δήμου, 7 καναντέρ, 2 πέτζετελ και 6 ελικόπτερα.




Στους ορεισμούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, κάηκαν σπίτια, με τους κατοίκους να εκτιμούς πως είναι περισσότερα από δέκα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Αρκετά περιστατικά με προβλήματα στο αναπνευστικό και στα μάτια έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, ανέφερε ο τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής Θωμάς Αγγελόπουλος. Δήλωσε, μάλιστα, πως νωρίτερα, το Κέντρο Υγείας ήταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα πρέπει να εκκενωθεί, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε.
Αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Ο δήμαρχος Θάσου, στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.


Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο του νησιού 
Τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο της Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στους κατοίκους της Θάσου, που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί. Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού”.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.
Ολονύχτια “μάχη” με τις φλόγες
Στην περιοχή του Πρίνου η φωτιά κινήθηκε μεν απειλητικά προς τον οικισμό -από την πλευρά της Κορακιάς-, ωστόσο οι προσπάθειες των κατοίκων και η δημιουργία πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών είχαν σαν αποτέλεσμα να αποτραπεί -έστω και προσωρινά- ο κίνδυνος. Η ένταση της φωτιάς, όμως, δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην υδροδότηση του οικισμού αλλά και να κινδυνεύει ακόμα και το Κέντρο Υγείας Πρίνο -με τους εργαζόμενους να δημιουργούν βάση στην Σκάλα Πρίνου για την προληπτική μεταφορά φιαλών οξυγόνου.


Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν και στην Καλλιράχη, με το ρεύμα να επανέρχεται μεν σε ορισμένες χρονικές στιγμές αλλά κατόπιν να διακόπτεται εκ νέου, ενώ διακοπές παρατηρήθηκαν ακόμα και σε μέρη που δεν απειλήθηκαν άμεσα από την πυρκαγιά -όπως στην Αστρίδα. Τα πράγματα επίσης δεν είναι πολύ καλά στον Ποτό, με την φωτιά να έχει περάσει τον δρόμο που συνδέει τον παραλιακό οικισμό με τον Θεολόγο -παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών- και να κατευθύνεται προς τα Λιμενάρια, με κίνδυνο να ενωθεί με τις υπόλοιπες πύρινες εστίες.
Χθες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.
Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή Κάστρο Λιμεναρίων, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι του. Με μεγάλη δυσκολία και με όχημα 4×4 επετεύχθη η μεταφορά του σε ασθενοφόρο. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διεγνώσθη συντριπτικό κάταγμα του ποδιού του και, λόγω της απαίτησης χειρουργικής επέμβασης, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα