Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παραδομένη στις φλόγες η Θάσος – Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις – Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Κοινοποίηση

Η εκτίμηση ότι μέχρι τη δύση του ηλίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθούν σε πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στη Θάσο, είναι το συμπέρασμα της ευρείας σύσκεψης φορέων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, οι τέσσερις βουλευτές της Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και οι φορείς του νησιού.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμεων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από το νησί της Θάσου σε μια προσπάθεια να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι φωτιές και να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση της ήδη δύσκολης υφιστάμενης κατάστασης, κυρίως στους ορεινούς οικισμούς. Επίσης, στο νησί της Θάσου βρίσκονται περισσότερα από 80 πυροσβεστικά οχήματα και περισσότεροι από 120 πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, συνεπικουρούμενοι από τους εθελοντές και τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια συνολικής εκτίμηση της κατάστασης από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι έχει συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Επίσης, σημείωσε, ότι το νησί της Θάσου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε με έμφαση ότι με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.
Σημειώνεται ότι εκτιμάται πως έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα και δεκάδες εκατοντάδες κυψέλες με μελίσσια, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το μέγεθος της παρθένας δασικής έκτασης που αποτεφρώθηκε.




Ο δήμαρχος Θάσου έθεσε και το θέμα της διάθεσης χρημάτων για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καθώς όπως εκτίμησε, οι πρώτες βροχές πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα παραθαλάσσια χωριά και τους οικισμούς από τον τεράστιο όγκο λάσπης και φερτών υλικών που κατέβουν από τα βουνά.
Κόλαση φωτιάς – Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα
Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροπλάνα άρχισαν και πάλι τις ρίψεις νερού από αέρος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ.
Οι συνολικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτήν την ώρα είναι: 170 πυροσβέστες, 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο,15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, 11 οχήματα του δήμου, 7 καναντέρ, 2 πέτζετελ και 6 ελικόπτερα.
Στους ορεισμούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, κάηκαν σπίτια, με τους κατοίκους να εκτιμούς πως είναι περισσότερα από δέκα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Αρκετά περιστατικά με προβλήματα στο αναπνευστικό και στα μάτια έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, ανέφερε ο τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής Θωμάς Αγγελόπουλος. Δήλωσε, μάλιστα, πως νωρίτερα, το Κέντρο Υγείας ήταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα πρέπει να εκκενωθεί, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε.
Ο δήμαρχος Θάσου, στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο του νησιού
Τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο της Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στους κατοίκους της Θάσου, που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί. Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού”.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.
Ολονύχτια “μάχη” με τις φλόγες
Στην περιοχή του Πρίνου η φωτιά κινήθηκε μεν απειλητικά προς τον οικισμό -από την πλευρά της Κορακιάς-, ωστόσο οι προσπάθειες των κατοίκων και η δημιουργία πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών είχαν σαν αποτέλεσμα να αποτραπεί -έστω και προσωρινά- ο κίνδυνος. Η ένταση της φωτιάς, όμως, δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην υδροδότηση του οικισμού αλλά και να κινδυνεύει ακόμα και το Κέντρο Υγείας Πρίνο -με τους εργαζόμενους να δημιουργούν βάση στην Σκάλα Πρίνου για την προληπτική μεταφορά φιαλών οξυγόνου.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν και στην Καλλιράχη, με το ρεύμα να επανέρχεται μεν σε ορισμένες χρονικές στιγμές αλλά κατόπιν να διακόπτεται εκ νέου, ενώ διακοπές παρατηρήθηκαν ακόμα και σε μέρη που δεν απειλήθηκαν άμεσα από την πυρκαγιά -όπως στην Αστρίδα. Τα πράγματα επίσης δεν είναι πολύ καλά στον Ποτό, με την φωτιά να έχει περάσει τον δρόμο που συνδέει τον παραλιακό οικισμό με τον Θεολόγο -παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών- και να κατευθύνεται προς τα Λιμενάρια, με κίνδυνο να ενωθεί με τις υπόλοιπες πύρινες εστίες.
Χθες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.
Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή Κάστρο Λιμεναρίων, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι του. Με μεγάλη δυσκολία και με όχημα 4×4 επετεύχθη η μεταφορά του σε ασθενοφόρο. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διεγνώσθη συντριπτικό κάταγμα του ποδιού του και, λόγω της απαίτησης χειρουργικής επέμβασης, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα