Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Ανελκύστηκε το Απάτσι – Έγιναν μετρήσεις για τυχόν θαλάσσια μόλυνση

Κοινοποίηση


Ολονύκτια επιχείρηση ανέλκυσης του μοιραίου ελικοπτέρου Απάτσι που κατέπεσε χθες στην Χαλκιδική, έστησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
Τα στελέχη της 32 ταξιαρχίας πεζοναυτών μαζί με τα άλλα ασκούμενα τμήματα, βούτηξαν και έβαλαν μπαλόνια στο ελικόπτερο ώστε να το ανεβάσουν ολόκληρο στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς μετά την πρόσκρουση στο νερό είχε γυρίσει ανάποδα και το μισό βρισκόταν κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. 
Το έδεσαν με ιμάντες ώστε να μην πάθει κάποια δομική ζημιά και το έσυραν μέχρι την παραλία.
Η επιχείρηση ανέλκυσης του ελικοπτέρου ΑΗ-64 ξεκίνησε στις 9 το βράδυ και λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε ολοκληρωθεί. 
Σήμερα αναμένεται αρματοφορέας να το παραλάβει και να το μεταφέρει στη βάση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Λάρισας προκειμένου να εξεταστεί από τους εμπειρογνώμονες που θα συντάξουν το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα το ελικόπτερο να σωθεί και να επισκευαστεί. Ωστόσο αυτό θα κριθεί αφού ολοκληρωθεί το έργο των εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν τν πτώση του ελικοπτέρου.
Έκαναν μετρήσεις και στο νερό
Παράλληλα με την ανέλκυση, ειδική ομάδα από την Γενική Επιθεώρηση Στρατού έσπευσε στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου προκειμένου να κάνει μετρήσεις για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποια περιβαλλοντική καταστροφή από την πτώση του ελικοπτέρου.
Με ειδικά μηχανήματα έκαναν μετρήσεις για να εντοπίσουν τυχόν επιβάρυνση από ενδεχόμενη διαρροή καυσίμου ή από τα πυρομαχικά του ελικοπτέρου, έλαια των υδραυλικών ή άλλα υλικά.
Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΣ δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα και η παραλία είναι κατάλληλη για χρήση από τους λουόμενους.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα