Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αυτοί είναι οι τρεις ήρωες ΕΠΟΠ που απεγκλώβισαν τον πιλότο του Απάτσι

Κοινοποίηση


Τα ονόματα των τριών ηρωϊκών κομάντο που απεγκλώβισαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου Απάτσι που κατέπεσε στη Χαλκιδική, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται για τον ΕΠΟΠ Λοχία Γεώργιο Σαπρανίδη, τον ΕΠΟΠ Λοχία Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και τον ΕΠΟΠ Λοχία Σταύρο Τζαβαριάν, οι οποίοι με αυταπάρνηση έσπευσαν άμεσα δίπλα στο ελικόπτερο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον κυβερνήτη, σώζοντας τη ζωή του.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απένειμε το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στους τρεις ΕΠΟΠ της Ζ ΜΑΚ «διότι με την άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση του συνέβαλε στον απεγκλωβισμό του χειριστή του ελικοπτέρου ΑΗ-64D, το οποίο κατέπεσε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της ΤΑΜΣ «ΣΑΡΙΣΑ-16» πλησίον της ακτής Βρασνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2016».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πράξη σας. Η ανταπόκρισή σας, με δική σας πρωτοβουλία και με βάση την εκπαίδευσή σας, να σώσετε τους πιλότους, είναι ένα παράδειγμα της ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της εκπαίδευσής σας. Θερμά συγχαρητήρια, αποτελείτε παράδειγμα για όλους μας».

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως
Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως απονέμεται στο στρατιωτικό προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εν ζωή ή μετά θάνατο, για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ’ανάγκη με τα στρατιωτικά πράγματα και οι οποίες τελέσθηκαν εντός ή εκτός των πλαισίων διατεταγμένης υπηρεσίας και που αφορούν:
Στην τέλεση πράξεως αυτοθυσίας.
Σε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό από ατύχημα, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
Σε ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρει ανεπιφύλακτα το θαυμασμό και την εκτίμηση της κοινής γνώμης.
Σε πράξη, για την τέλεση της οποίας η ζωή του προτεινομένου εξετέθη αποδεδειγμένα σε προφανή και άμεσο κίνδυνο.
Για κάθε νέα πράξη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνει χώρα νέα απονομή του μεταλλίου, αλλά φέρεται μόνο ένα διάσημο (σώμα του ή μια διεμβολή (ταινία) του. Η διάκριση των πολλαπλών απονομών γίνεται από τους επάργυρους αστερίσκους που τοποθετούνται στην ταινία αναρτήσεως του μεταλλίου ή στη διεμβολή του (μέχρι τρεις κατ’ ανώτατο όριο).
onalert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα