Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Κομισιόν ερευνά αν απειλείται η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Κοινοποίηση


Σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εκφράζει αμφιβολίες αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα
Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου τύπου της Γερμανίας ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης στα ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Έτινγκερ ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερεις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του τύπου. «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», απάντησε ο κ. Έτινγκερ.
Η Κομισιόν «παρεμβαίνει» όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου.»
Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» ότι η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ». Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ’ αυτού συνεργάζεται με δύο έλληνες ευρωβουλευτές.
Παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ;
Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που γερμανός επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του για τις ρυθμίσεις που αφορούν την τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα, μόνο που τώρα επεκτείνει την κριτική του μιλώντας για μια πιθανή απειλή της ελευθερίας του τύπου στην χώρα. Τον Ιούνιο ο κ. Έτινγκερ είχε στείλει επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της «απόσυρσης φάσματος» από τις τηλεοπτικές συχνότητες που είχαν δοθεί στον πάροχο δικτύου DIGEA μαζί με ερωτήματα που αφορούσαν την ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ο επίτροπος καλούσε τότε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η χώρα να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβληθεί πρόστιμο. Την Παρασκευή η Κομισιόν εξέφρασε την δυσφορία της επειδή δεν έχουν ακόμη δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και επισήμανε ότι η απόσυρση του φάσματος και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών δεν είναι τα μόνα θέματα που εξετάζονται για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Επίσης επισημάνθηκε ότι η επιστολή του Επιτρόπου συνιστά το πρώτο στάδιο παραπομπής της Ελλάδας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Το επόμενο βήμα πριν από την παραπομπή είναι αποστολή του εγγράφου της “αιτιολογημένης γνώμης”.
News247.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα