Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άσπρα βάσανα για τους αγρότες της Ροδόπης – Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για το βαμβάκι

Κοινοποίηση


Στο ταµπλό του Χρηµατιστηρίου στρέφονται οι βαµβακοπαραγωγοί της περιοχής

Ο κάμπος της Ροδόπης ασπρίζει. Ο άσπρος «χρυσός» της περιοχής αλλάζει την εικόνα σε 360.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ωστόσο, η φετινή παρατεταμένη ανομβρία (έχει να βρέξει τρείς και πλέον μήνες στην περιοχή) γεννά προβληματισμό κι ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς καλά γνωρίζουν ότι τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα θα είναι υποβαθμισμένη.
«Δυστυχώς είχαμε «ποντάρει» όλες μας τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο σ’ αυτή τη χρονιά, αλλά κάναμε λάθος» δηλώνει ο κος Αναστάσιος Πατερόπουλος. Τον συναντήσαμε στο τιμόνι της βάμβακο-συλλεκτικής του μηχανής. Ήταν η πρώτη μέρα, μέρα δοκιμής, όπως μας είπε.

Συνολικά θα πρέπει να «περάσει» 900 στρέμματα με βαμβάκι σε έναν τόπο όπου δεν έχει γίνει ακόμη αναδασμός. Όπως ο ίδιος δηλώνει φέτος η καλλιεργητική χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τούτο γιατί δεν ήταν λίγοι οι αγρότες που αναγκάστηκαν να δανειστούν για να καλύψουν τα έξοδα καλλιέργειας, όπως δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρωστούν σε γεωπόνους και τοπικές επιχειρήσεις με αγροτικά εφόδια (σπόρο, φάρμακα, λιπάσματα).




«Δυστυχώς, πολλοί αγρότες δεν μπόρεσαν να φανούν συνεπείς ούτε στις υποχρεώσεις τους στην Εφορία» δηλώνει ο κος Πατερόπουλος ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο, μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κλάδο του. Στη Ροδόπη δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που εξασφάλισαν τα έξοδα της καλλιέργειάς τους, με χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, χρηματοδότηση συνολικά 2 εκ. ευρώ και 3 εκ ευρώ στον γειτονικό Έβρο.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο ταµπλό του Χρηµατιστηρίου µέσω µιας πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας στρέφουν τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» τους βαµβακοπαραγωγούς της περιοχής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καπαρώσουν εγγυημένη ελάχιστη τιµή από το χωράφι, να εκμεταλλευτούν στην πορεία τυχόν αύξηση τιµής, ανάλογα µε το που θα «κάτσουν» οι δείκτες του Χρηματιστηρίου, αλλά και η ισοτιμίαµία ευρώ-δολαρίου. Στον κόσμο του βάμβακος τίποτα πια δεν μοιάζει να είναι τόσο απλό για τους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα