Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στο χωράφι – Συλλέγουν το βαμβάκι της χρονιάς στην Κομοτηνή

Κοινοποίηση



Οικογένειες, όπως αυτή του κ. Μουσταφά, «απλώνονται» καθημερινά στο χωράφι, κρατώντας το κάθε μέλος το δικό του τσουβάλι, και συλλέγουν το βαμβάκι της χρονιάς.

Βαμβακοσυλλογή με τα χέρια. Τα «ξερικά» βαμβάκια άνοιξαν και στον κάμπο της Ροδόπης, εκτός από τις βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, κινούνται και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προτιμούν, ειδικά φέτος, να συλλέξουν το βαμβάκι με τα χέρια τους.




Η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού δεν βοήθησε στην ανάπτυξή τους, ούτε συνέβαλε θετικά στο να αποκτήσουν τα φυτά πολλά «καρύδια», με αποτέλεσμα η ποσοτική απόδοση να μην ξεπερνά τα 70- 80 κιλά το στρέμμα. «Δεν συμφέρει να βάλουμε μηχανή, γιατί θα πρέπει να την πληρώσουμε 20 ευρώ το στρέμμα. Οπότε, για μας δεν θα μείνει τίποτα.» δηλώνει ο κος Μουστάφα Κορνάς και σημειώνει ότι η τιμή που θα δοθεί στο βαμβάκι που θα συλλεχθεί με το χέρι δεν θα ξεπερνά τα 10 λεπτά παραπάνω σε σχέση με την τιμή που θα δοθεί στο βαμβάκι που θα συλλεχθεί με τη μηχανή, δηλαδή, συνολικά τα 60 λεπτά το κιλό. «Έχει δέκα λεπτά διαφορά» δηλώνει ο κος Μουσταφά που συλλέγει 50 με 60 κιλά την ημέρα. «Είναι και μερικοί που είναι τεχνίτες και μαζεύουν 80 μέχρι και 100 κιλά την ημέρα».
Οικογένειες, όπως αυτή του κ. Μουσταφά, «απλώνονται» καθημερινά στο χωράφι κρατώντας το κάθε μέλος το δικό του τσουβάλι και συλλέγουν το βαμβάκι της χρονιάς. «Όσο πιο πολλά τα χέρια, τόσο καλύτερα » δηλώνει ο ίδιος. Ξεκινούν νωρίς το πρωί και μένουν στο χωράφι έως αργά το απόγευμα. Συνήθως, όσοι έχουν μόνο ξερικά βαμβάκια καλλιεργούν κι άλλη καλοκαιρινή παραγωγή, όπως οι μπάμιες, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Έτσι και ο κος Μουσταφά με τα 6-7 στρέμματα μπάμιες, που, πάλι εργάζονται οικογενειακά και συλλέγουν 80 και 100 κιλά μπάμιες την ημέρα. «Τώρα είναι η δουλειά, μετά δεν θα έχει κάτι να κάνουμε, όπως δεν θα έχει και μεροκάματο, οπότε κάνουμε κουράγιο και συλλέγουμε».
ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα