Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2024

Ζωντάνεψε ο εφιάλτης του εμπρησμού της Marfin! Τους φώναζαν οι κουκουλοφόροι: “Να καείτε”

Κοινοποίηση


– Iδιαίτερα φορτισμένοι οι δύο γονείς της εγκύου που έχασε τη ζωή της από τη φωτιά στη Marfin
– Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 80 μάρτυρες εκ των οποίων 37 απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίαση
– Κανένας από τους μάρτυρες ωστόσο δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες της επίθεσης
– Υπάλληλοι της τράπεζας περιέγραψαν στο δικαστήριο τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν
– Οι περισσότεροι μιλούσαν για τρεις νεαρούς αδύνατους με καλυμμένα τα πρόσωπά τους
Με τους δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin και της αντίστοιχης χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ τον Μάιο του 2010 να αρνούνται τις κατηγορίες άρχισε η ακροαματική διαδικασία μετά απο πέντε αναβολές ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Ο 34χρόνος, Θεόδωρος Σίψας, αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζει για την εμπρηστική επίθεση στην τράπεζα Marfin, λέγοντας πως απο το 2011 την έχει καταδικάσει δημόσια. “Αρνούμαι τις κατηγορίες, έχω καταδικάσει τέτοιες ενέργειες.Δεν έχω καμία σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin” ανέφερε. Ο κατηγορουμενος ωστόσο δεν αρνήθηκε πως βρισκόταν στο συλλαλητήριο την επίμαχη ημέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, o οποίος κατηγορείται για την αντίστοιχη επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. “Καταδικάζω κι εγώ γεγονός, αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έχω συμμετάσχει πράξη. Είχα σχολάσει απο δουλειά εκείνη τη μέρα και δεν ήμουν καν στο χώρο.
Παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη δήλωσαν οι οικογένειες των τριών θυμάτων της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκεής Ζούλια.  Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά, ο πατέρας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Ζαχαρίας, κατέθεσε πως πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός από έναν ανήψιο του που το άκουσε στην τηλεόραση. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η μητέρα της άτυχης εγκύου υπαλλήλου χωρίς να θελήσει να καταθέσει κάτι παραπάνω από την ιδιότητα της.
Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων (περίπου 20), κυρίως υπαλλήλων της τράπεζας Μαρφίν, οι οποίοι περιέγραψαν καρέ-καρέ τα 13 λεπτά της αγωνιουδους προσπάθειας τους να απεγκλωβιστουν από τη φλεγόμενη τράπεζα. Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 80 μάρτυρες εκ των οποίων 37 απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίαση.
Κανένας από τους μάρτυρες ωστόσο δεν αγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες της επίθεσης.
“Τους φώναζα απο το μπαλκόνι να σταματήσουν”
Υπάλληλος της τράπεζας Μαρφίν ο οποιος βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου περιέγραψε στο ακροατήριο τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του να σταματήσουν. “Τους φώναζα οτι υπάρχει κόσμος και τους φώναζα σταμάτηστε, υπάρχει κόσμος εδώ! Θυμάμαι οτι είχα πάρει μια κούτα Α4 και τους απειλούσα οτι θα την πετάξω, είδα να βαράνε τα τζάμια. Είδα μαυροντυμένους, κάποιος μου φάνηκε ότι είχε κάτι άσπρο στα χέρια, δε θυμάμαι αν ηταν γάντια ή κάτι άλλο…” κατέθεσε ο υπάλληλος της Μαρφίν, Βαγγέλης Λαγουδάκος.
Πρόεδρος : Παρατηρήσατε οι δράστες να έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό;
Μαρτυρας : Όχι, αυτοί είχαν δουλειά κάτω Νομίζω οτι ένας ή μια φορούσε τζόκεϊ και είχε και μια τσάντα μαύρη. Αυτό μόνο…
Ο μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα πως οταν φώναζε στου δράστες να σταματήσουν, κάποιοι φώναζαν “να καείς ρε!” “Οταν εγώ φώναζα υπήρχαν κάποιοι που φώναζαν “να καείς ρε” κι έκαναν χειρονομίες και μούντζες…” ανέφερε ο μάρτυρας.
Η Αναστασία Κούκου υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος της Marfin στην όσο Σταδίου περιέγραψε στην κατάθεση της : “Βρισκόμουν στο ισόγειο εκείνη τη στιγμή. Την ώρα επίθεσης κατέβαινα τις σκάλες με έναν συνάδελφο και πηγαίναμε στο υπόγειο για να ασφαλίσουμε το χρηματοκιβώτιο. Ο καπνός ήρθε πολυ γρήγορα και στο υπόγειο και δε βλέπαμε. Ανέβηκαμε τους ορόφους και πήγαμε προς το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.Ερχόταν καπνός απο τον πρώτο όροφο. Προσπαθούσα να προστατευτώ και να αναπνεύσω. Ο συνάδελφος μου προσπαθούσε να κρατηθεί απο ένα στηθαίο και κρατιόμασταν χέρι χέρι.Σχεδόν αμέσως άρχισε να έρχεται καπνός, εξαπλώθηκε γρήγορα
Εισαγγελεας : ακούσατε να σας βρίζουν;ζητήσατε βοήθεια;
Μάρτυρας : Όχι δε μπορούσα να μιλήσω ήμουν μέσα στο καπνό. Επιχείρησα να κλείσω την τζαμένια πόρτα εισοδου στον πρώτο όροφο και μου έκαψε τα μαλλιά. Απο συναδέλφους μου ακουσα που τους έβριζαν και πέταγαν διαφορά αντικείμενα. Κάποιοι συνάδελφοι επιχείρησαν να σβήσουν φωτιά με πυροσβεστήρα αλλά δεν μπορούσα να κάνουν κάτι.
“Δε νιώθω ασφάλεια, είναι δύσκολη η θέση μου”
Αίσθηση προκάλεσε η καταθέση του ταμία του υποκαταστήματος, Κωνσταντίνου Κώστολγου. Ο Κωνσταντίνος Κώστογλου βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στη θέση του στο ταμείο στο ισόγειο του υποκαταστήματος. “Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι της 5ης Μαίου έσπασαν τα τζάμια του υποκαταστήματος. Είδα δύο σκιές, όπως κοίταζα δεξιά. Δεν είδα να πετάνε εύφλεκτο υλικό. Άκουσα μπαμ και είδα τη φωτιά, η οποία αμέσως απλώθηκε. Εγώ ανέβηκα αμέσως πάνω διότι φοβήθηκα οτι θα μπουν μέσα στη τράπεζα τα άτομα. Ανέβηκα κατευθείαν στον τρίτο και βγήκα στο μπαλκόνι” ανέφερε ο μάρτυρας.
Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας είπε οτι υπήρξε διάλογος με τα άτομα που βρίσκοταν απο κάτω από το μπαλκόνι ωστόσο οταν ρωτήθηκε τι ειπώθηκε δεν απάντησε, λέγοντας : “Δε νιώθω ασφάλεια, ειναι δύσκολη θέση μου. Υπήρχε διάλογος”.
Ο μαρτυρας πάντως υποστήριξε οτι δεν έχει απειληθεί απο κανέναν και τόνισε πως δεν έχει έχει δει κανέναν από τους δράστες. “Το έχω διαγράψει απο μνήμη, δε μπορώ να θυμηθώ σωματότυπο, εξάλλου κουρτίνες τον αλλοιώνουν τον σωματότυπο” ανέφερε.
“Ανατροφοδοτούσαν τη φωτιά”
Ο μάρτυρας, Γεώργιος Στρατογιαννάκης, περιέγραψε τις κινήσεις ενός εκ των δραστών όπως τις είδε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στον οποίο βγήκε για να σώσει τη ζωή του.”Πήγα κι εγώ στο μπαλκόνι, υπήρχε σύγχυση και αναστάτωση, ηταν δυο συνάδελφοι εκεί και μου λένε αυτοί έρχονται και πετάνε κι άλλο.
Ηταν ένας με κάνιστρο (ψεκαστήρι) και προσπαθούσε να ρίξει μέσα, φαινόταν σαν υγρό. Ηταν σκυμμένος και πρότεινε τα χέρια του με το κάνιστρο. Φορούσε μαύρα ρούχα, δεν είδα τα χαρακτηριστικά του, μόνο την πλάτη του είδα. Αυτό το έκανε 2-3 φορές. Με το που έφευγε, η φωτιά φούντωνε, τώρα σύμπτωση δεν ξερω…” ανέφερε ο μάρτυρας.
Επιπλέον ο υπάλληλος της τράπεζας περιέγραψε ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο είδε απο το μπαλκόνι το οποίο όπως είπε τους έκανε απρεπή χειρονομία. “Είδα ένα άτομο νεαρό μετρίου αναστήματος μελαχρινός, 20 με 22, ο οποίος έμοιαζε με φοιτητή. Έκανε μία χειρονομία και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα. Αυτο το κατάλαβα μετά τότε, εκείνη τη στιγμή νομίζα οτι ήθελε να μας βοηθήσει. Δε μπορούσα να φανταστώ οτι υπήρχαν άτομα και ερχόντουσαν και τροφοδοτήσαν τη φωτιά διαρκώς” τόνισε ο μάρτυρας.
Ο μάρτυρας ήταν πιθανότατα ο τελευταίος που είδε ζωντανούς τους συναδέλφους του Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.
“Είδα στο παταράκι τον Νώντα και την Αγγελική, στο γραφείοο του Νώντα. Εκείνος έψαχνε κλειδιά για να ανοίξει το μηχανοστάσιο του ασανσέρ. Μου έδωσε εμένα κάποιο κλειδιά για να ανοίξω. Μπαίνοντας στο κλίματοστάσιο, δεν έβλεπα τίποτα. Οταν γύρισα είχε μπει καπνός και στο γραφείο του Νώντα. Η Αγγελική ηταν δίπλα του (…)”
Όπως ειπε την επόμενη έμαθαν ο Νώντας βρέθηκε κοντά στο κλιμακοστάσιο ενώ η Αγγελική είχε μείνει στο γραφείο του. “Εκεί βρέθηκε την επόμενη ημερα το αποτύπωμα απο το σώμα της” ανέφερε. “Τυχαία βγήκαν 21 άτομα, οι τρεις θα μπορούσαν να ειναι 13” κατέληξε ο μάρτυρας.
Άλλη εργαζόμενη στο υποκατάστημα περιέγραψα στο Δικαστήριο πως : “Οταν βγήκα στο μπαλκόνι έβλεπα μόνο πλήθος
Θυμάμαι μόνο τη φωνή μιας κοπέλας που φώναζε “να καείτε”. Ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να μαζέψουμε χαρτιά, φακέλους, είδα οτι υπήρχαν φωτιές τον ΙΑΝΟ και γινόταν φασαρία.
Ηταν αδύνατα παιδιά, αδύνατα πρόσωπα, δεν ηταν μεγάλοι άνδρες, διότι είχαν ευληγισία και έκαναν γρήγορες κινήσεις” ανέφερε η μάρτυρας Αναστασία Χρηστάκη. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το σημείο της κατάθεση της στο οποιο ανέφερε πως τους δόθηκε οδηγία να ασφαλίσουν τα χαρτιά της τράπεζαν, τα οποία όπως ανέφερε “σώθηκαν”, κι όχι την ίδια τους τη ζωή!
Άλλη υπάλληλος της τράπεζας, η Μαρία Καραγιάννη περιέγραψε : “Το γραφείο μου ηταν στο ημιόροφο. Από τον ημιόροφο παρακολούθησα τις επίθεσεις στην αρχή στο Ζάρα και μετά στον ΙΑΝΟ, έριχναν πέτρες, υπήρχε πετροπόλεμος με αστυνομία. Εγώ κι μία άλλη συνάδελφος μεταφέραμε τα αξιόγραφα προληπτικά στο υπόγειο. Ήταν κι άλλοι. Εκεί στο υπόγειο, ακούσαμε έντονα σπασίματα, γυαλιά να σπάνε και κρότους. Ηταν παρά πολυ δυνατά σπασίματα και θόρυβοι την ώρα της επίθεσης. Μετα ακολούθησε πανικός και ακούστηκαν ουρλιαχτά.
Εκείνη την ώρα πήρα τηλεφωνο στο 100 και προσπαθούσα να απαντήσω κι ερωτήσεις. Μετα προσπαθούσα να πάρω και 199 αλλά το τηλεφωνο πλέον ηταν νεκρό Όλοι μας εκείνη τη στιγμη ενστικτωδώς θέλαμε να παμε πάνω για να έχουμε καθαρό αέρα. Πήρα μια συνάδελφο και ανεβήκαμε στο δεύτερο όροφο και βγήκαμε στο μπαλκόνι μέχρι να μας απεγκλωβίσει πυροσβεστική. Εκεί απο κάτω ήταν πλήθος, δεχθήκαμε πάρα πολλά, προσβολές…Θυμάμαι ότι μας έβριζαν, να καείτε, να καείται μας έλεγαν…
Εμείς ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πολλή ώρα, δεν ξέραμε τα επόμενα πέντε λεπτά αν θα ζούμε! Ηταν πολυ έντονος καπνός, μύριζε πολυ άσχημα, δεν μπορούσαμε να δούμε, πήγαινε σε όλο μας το σώμα”.
“Τους φώναξα υπάρχουν υπάλληλοι μέσα”
Η υπάλληλο Χριστίνα Λορέντζου η οποία επίσης βρισκόταν στο ισόγειο περιέγραψε τα άτομα που πλησίασαν την τράπεζα και έριξαν τις μολότοφ. “Δεν είδα πρόσωπα διότι ηταν καλυμμένα. Επειδή είχαμε αντιληφθεί οτι γινόντουσαν φασαρίες είχαμε κατεβάσει στόρια.Τους πλησίασα και τους είπαν οτι υπάρχουν άνθρωποι μέσα. Ηταν τρία άτομα, αδύνατοι, ένας παρά πολυ ψηλός και άλλοι δυο πιο κοντοί και αδύνατοι. Φορούσαν κουκούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα.
Μου έδωσαν εντυπώση οτι θα μπουν μέσα και θα μου ρίξουν κάτι. Είδα οτι κάτι έριξαν μέσα στη τράπεζα. Ακουσα φωνή γυναικεία που τους έλεγε κάψτε τους . Στο τρίτο χτύπημα έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα στη τζαμαρία και από εκεί έριξαν οτι έριξαν” ανέφερε.
“Δεν αποκλείω να είχε ο δράστης ίδιο σωματότυπο με κατηγορούμενο”
Η μάρτυρας, Κατερίνα Ιωαννίδου, βρισκόταν επίσης στο ισόγειο του υποκαταστήματος. ” Ξαφνικά ακούμε χτυπήματα απο βαριοπούλα, στο πέμπτο χτύπημα, έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα τζαμαρία, υποχώρησε ένα κομμάτι τζαμιού, και βλέπω ένα άτομο να προσπαθει να μπει απο απο άνοιγμα και να ρίξει εύφλεκτο υγρό. Μία συνάδελφος λέει “Παναγία μου μπαίνει κάποιος μέσα”και αρχίσαμε να οπισθοχωρούμε, τράπηκαμε σε φυγή” ανέφερε.
Παράλληλα έκανε λόγο για νεαρά άτομα, λεπτοί, μετρίου αναστήματος, οι οποίοι ήταν πολυ ευκίνητοι, έγιναν όλα στο λεπτό. Είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά με μαντήλι. Καταφέραμε να ξεφύγουμε απο άνοιγμα στο κλιματιστικό.
Σύνεδρος : Σας μοιάζει σωματοδομή κατηγορουμένου ή το αποκλείεται;
Μάρτυρας : Δεν το αποκλείω
Η σύνεδρος απευθύνεται προς κατηγορουμένο “έχετε αλλάξει τα τελευταία χρόνια;”, εκείνος απάντησε “ναι”, προσθέτοντας πως έχει βάλει κάποια κιλά.
Εισαγγέλεας: Το αποκλείετε ότι το ύψος του πρώτου κατηγορουμένου μπορεί να είναι το ίδιο με τον ψηλό δράστη;
Μάρτυρας: Δεν το αποκλείω
Υπεράσπιση: Μη δημιουργειτε εντυπώσεις στους κυρίους ενόρκους. Με σωματοδομή και σωματότυπο να πηγαίνουν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες που ακούστηκε αυτό;
Εισαγγελέας: Έχουμε δικαιωμα να κάνουμε ερωτήσεις. Αν θελετε να σχολιάσετε, μπορείτε
Υπεράσπιση: Δεν το απαγόρευσε κανεις. Μην δημιουργείτε εντυπώσεις.
Στη συνέχεια, η υπεράσπιση ρώτησε αν η μάρτυρας είναι βέβαιη ότι μοιάζει ο σωματότυπος για να λάβει την απάντηση: “τώρα βλεπω δύο ανθρωπους που κάθονται σε χαλαρή στάση. Εκείνη τη στιγμή απο φόβο και τρομοκρατία, είδα γιγαντομένη μία μορφή απέναντί μου.
Υπεράσπιση: θα μπορούσε και να μην μοιάζει δηλαδή;
Μάρτυρας: θα μπορούσε. Είναι ένας κοινός σωματότυπος.
Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Οκτωβρίου 2016.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα