Header Ads

kotakkis

«Παντελής έλλειψη καθαριότητας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Νέας Καβάλας»


Τι διαπιστώθηκε στον τελευταίο έλεγχο για τις συνθήκες υγιεινής

Παντελής έλλειψη καθαριότητας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης, διαπιστώθηκε στον τελευταίο έλεγχο των υπαλλήλων της αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας Κιλκίς. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γερακίνα Μπισμπινά, με αφορμή την καταγγελία του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέα Καλεμκερίδη, για τρία νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α στο κέντρο φιλοξενίας.

Ειδικότερα, η κ. Μπισμπινά κάνει λόγο για ύπαρξη ανθρώπινων περιττωμάτων τόσο στις χημικές τουαλέτες όσο και στα ντους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων στον εν λόγω χώρο. Ταυτόχρονα γνωστοποιεί ότι οι υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο ανέφεραν έντονη δυσοσμία στους χώρους υγιεινής και κατέγραψαν την έλλειψη συντήρησης των ντους που δεν λειτουργούσαν, προκαλώντας εκεί πλημμελείς συνθήκες υγιεινής.

«Από την εταιρεία καθαρισμού μάς ενημέρωσαν ότι γίνεται καθαριότητα δύο φορές την ημέρα, ωστόσο λόγω της κατάστασης εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση εταιρείας καθαρισμού στον χώρο, θέση που διατυπώσαμε στη διοίκηση του χώρου και τη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται εκεί, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη. Επιπλέον είναι σημαντικό και όσοι διαμένουν στη δομή να λαμβάνουν μέτρα για την προσωπική τους υγιεινή. Εμείς έχουμε επιστήσει την προσοχή στους αρμόδιους καθώς το μεταδοτικό νόσημα προκαλείται λόγω της δημιουργίας ανθυγιεινής κατάστασης. Στο μεταξύ κάθε εβδομάδα η υπηρεσία μας διενεργεί τους αντίστοιχους ελέγχους» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και διαπιστωθεί ότι τα μεταδοτικά νοσήματα αυξάνονται σε αριθμό και παραμένει η δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης, τότε θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις επί παντός υπευθύνου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εμβολιασμούς επισημαίνει ότι τα εμβόλια δόθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και έγιναν εμβολιασμοί στα άτομα που είχαν προσβληθεί νωρίτερα από ηπατίτιδα Α. Σημειώνει, άλλωστε, ότι την ημέρα που έγινε ο τελευταίος έλεγχος, στον χώρο της Νέας Καβάλας διέμεναν 1.700 άτομα, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων στη δομή είναι 4.127, ωστόσο ο αριθμός αυτός αλλάζει διαρκώς λόγω των καθημερινών μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, ανέφερε ότι ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό ήταν 15, από τον Αύγουστο έως και σήμερα σημειώθηκαν ισάριθμα μόνο στον χώρο της Νέας Καβάλας. Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατής Πλωμαρίτης, είχε δηλώσει προ ημερών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κινήσει διαδικασία από τότε που σημειώθηκαν τα περιστατικά ηπατίτιδας και είχε τονίσει ότι πρέπει να βρεθεί η πηγή μετάδοσης και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να μολύνεται το νερό από λύματα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκαν στους εμβολιασμούς των προσφύγων και μεταναστών για λοιμώδη νοσήματα, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και σημείωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούνται σενάρια περί «υγειονομικής βόμβας».
Από το Blogger.