Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Ξάνθη φόρεσε τα… καλά της για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Κοινοποίηση

Αν και ο καιρός παραδρόσισε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ξάνθη η θερμοκρασία έφθασε τα τελευταία 24ωρα στα ύψη. Εύγλωττα το είπε η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (και εκ των δυνατών μοχλών που απόψε θα κινήσει το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ) Χρύσα Μαυρίδου.
«Είμαστε στον πυρετό». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. «Κληθήκαμε να ρυθμίσουμε πώς θα φιλοξενήσουμε όλον τον κόσμο που θα γεμίσει το γήπεδο, αλλά κυρίως τους χορευτές, τους συλλόγους, τους ΣΠΟΣ που θα μας έρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Γιατί στόχος μας είναι να τους φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Χρύσα Μαυρίδου: Στόχος και επιδίωξή μας είναι να πάει καλά το Φεστιβάλ, να δικαιωθούν οι κόποι όλων και η όποια κούραση, η γλυκιά κούραση, να ξεχαστεί.
Στυλοβάτης του 12ου Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, ο μοναδικός επιχώριος σύλλογος, «ο οποίος ανέλαβε το μεγάλο βάρος αυτής της διοργάνωσης. Τα μέλη του συλλόγου και ιδιαίτερα ο Θόδωρος [Ρωμανίδης]», λέει στο pontos-news.gr η Χρύσα Μαυρίδου. Και είναι αλήθεια. Οι Ξανθιώτες Πόντιοι κινητοποιήθηκαν και δούλεψαν σκληρά για το επικείμενο φεστιβάλ – στο οποίο μάλιστα δεν θα χορέψουν. Τουλάχιστον όχι επισήμως, στο επίσημο Φεστιβάλ. Γιατί στο δρόμο… του έδωσαν και κατάλαβε μαζί με άλλους χορευτές από σωματεία της υπόλοιπης Ελλάδας που έφθασαν στην πόλη της Ξάνθης από το πρωί.
«Αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε γιατί κάποιοι πρέπει να κάνουν τους εθελοντές. Θα το κάνουν μάλιστα με χαρά», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.
Μαζί με τα μέλη του σωματείου, που ξεχύθηκαν από μέρες στους δρόμους για να ενημερώσουν και να προσκαλέσουν στο μεγάλο γεγονός, ρόλο εθελοντή έχουν αναλάβει και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης. Όλοι μαζί, λέει ο Θ. Ρωμανίδης, θα εξυπηρετούν τον κόσμο, θα διευκολύνουν τα λεωφορεία που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα και θα βρίσκονται παντού: στο γήπεδο μέσα, στις εισόδους, έξω από αυτό, όπου χρειάζεται.
Έχει προηγηθεί συμμετοχή τους στην προετοιμασία, από καθαρισμό του Κλειστού όπου θα γίνει το φεστιβάλ μέχρι «στήσιμο» συμβόλων, εγκαταστάσεων κτλ.
Η πόλη της Ξάνθης περίμενε το Φεστιβάλ με προσδοκία.
Σύμφωνα με τον Θ. Ρωμανίδη, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση επίσημων φορέων –όπως ο Δήμος, που άλλαξε την εικόνα του προφίλ του στο facebook για να βάλει την αφίσα του Φεστιβάλ– αλλά και μη ποντιακών σωματείων, όπως των Σαρακατσαναίων και των Μικρασιατών, που ενδιαφέρθηκαν να προβάλουν το σποτάκι και αποδέχτηκαν πολύ θετικά το γεγονός.
Όλος ο κόσμος στην Ξάνθη γνώριζε ότι η πόλη υποδέχεται και άλλους Ποντίους, πέραν των… ντόπιων, και το περίμενε. Το πρωί του Σαββάτου με χαμόγελα υποδέχτηκαν οι άνθρωποι που είχαν βγει τη βόλτα τους τα νέα παιδιά που πήγαν στο κέντρο και έδωσαν δείγμα γραφής χορεύοντας και ενημερώνοντας για το μεγάλο γεγονός.
Το μόνο που μένει να πούμε πριν η λύρα και το νταούλι αρχίσει να ηχεί στο Κλειστό της Ξάνθης, είναι η ευχή για καλή επιτυχία!
Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης / pontos-news.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα