Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αναβιώνει η παραδοσιακή καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στη Ξάνθη – Πετιμέζι αντί για ζάχαρη

Κοινοποίηση


Πέντε γυναίκες δημιούργησαν την ΚΟΙΝΣΕΠ ΓΕΝΙΣΕΑ, κατασκεύασαν εργαλεία για την καλλιέργεια και παρασκευάζουν πετιμέζι, ένα υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΓΕΝΙΣΕΑ συστήθηκε το 2014 στον Νομό Ξάνθης και προέρχεται από έναν δραστήριο Σύλλογο Γυναικών, που θέλησε ν’ αναβιώσει το ζαχαροκάλαμο, το οποίο καλλιεργούνταν τις δεκαετίες ’40 και ’50. «Τα χρόνια ήταν δύσκολα, οι γονείς μας έσπερναν λίγα καρύκια ζαχαροκάλαμο κι έφτιαχναν πετιμέζι, μια γλυκαντική ουσία για να βγάλουν τον χειμώνα. Σταδιακά, εγκαταλείφθηκε από τη διατροφή, γιατί μπήκε η ζάχαρη στη ζωή μας που την αγόραζαν από τον μπακάλη, ενώ το πετιμέζι ήθελε πολλή δουλειά», αναφέρει η πρόεδρος, Αναστασία Αμανατίδου.
Οι γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ άκουγαν τους γονείς τους να περιγράφουν την καλλιέργεια και αποφάσισαν να επαναφέρουν το πετιμέζι στη γεωγραφία του οικογενειακού τραπεζιού και, ταυτόχρονα, ν’ αναπτύξουν μια εμπορική δραστηριότητα, αξιοποιώντας μια σπάνια συνταγή. «Στείλαμε το πετιμέζι στο Χημείο του Κράτους και τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. Μας πρότειναν να ζητήσουμε τη γνώμη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που είναι από τα καλύτερα πανευρωπαϊκά, και αποδείχθηκε ότι το προϊόν είναι εξαιρετικό».
Το πετιμέζι γίνεται από διάφορα φρούτα, όπως σταφύλι και δαμάσκηνο, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με το ζαχαροκάλαμο. «Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουμε από το Χαροκόπειο, το ΕΘΙΑΓΕ, το ΑΠΘ, το πετιμέζι από το ζαχαροκάλαμο περιέχει μόνο μαλακά μέταλλα, η αντιοξειδωτική του δράση αγγίζει το 11,1%, οι φαινόλες του είναι στο 4,4, άρα πρόκειται για προϊόν που στέκεται πολύ ψηλά διατροφικά».




Αυτές τις μέρες οι πέντε κυρίες της ΚΟΙΝΣΕΠ βρίσκονται στο χωράφι για τη συγκομιδή και την αποχύμωση του ζαχαροκάλαμου, θα συνεχίσουν με το ψήσιμο, τη συσκευασία και την τυποποίηση, καθώς δημιούργησαν μια μικρή μονάδα. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για την καλλιέργειά του, έφτιαξαν εργαλεία από περιγραφές των γονιών τους, τα οποία τους κόστισαν 20.000 ευρώ. «Για την πρώτη μηχανή, μάς βοήθησε ο τότε νομάρχης Ξάνθης, νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης, και ο τότε δήμαρχος Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης».
Τα προϊόντα τους βρίσκονται σε καταστήματα από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα, σε τέσσερις συσκευασίες και σε μορφή μαρμελάδας χωρίς καθόλου κρυσταλλική ζάχαρη. Τους έχουν πλησιάσει έμποροι σε εκθέσεις, κάνοντας λόγο για εξαγωγή του προϊόντος, αλλά δεν έχουν την υποδομή ν’ αντεπεξέλθουν στο τονάζ που τους ζητούν.
Μαρία Αμπατζή – ypaithros.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα