Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα χρέη πνίγουν τους κτηνοτρόφους στην Ξάνθη – Ζητούν διακανονισμό οφειλών από τα Υπουργεία

Κοινοποίηση


Διακανονισμό στα χρέη τους ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης από τα υπουργεία Οικονομικών- Αγροτικής Ανάπτυξης
Με δύο επιστολές, η μία προς τον υπουργό Οικονομικών και η δεύτερη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει την κυβέρνηση ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ξάνθης για το- σχεδόν καθολικό- πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, την περίοδο των συνεχόμενων και εναλλασσόμενων ζωονόσων που έπληξαν την περιοχή μας.
Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, επισήμανε ότι στο 70% των μελών του συλλόγου έχουν παγώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί ενώ η εκτίμηση είναι πως το ποσοστό θα αγγίξει το 90% των κτηνοτρόφων της Ξάνθης.
Η περιπέτεια ξεκίνησε πριν από περίπου 15 ημέρες όμως καθημερινά προστίθενται, μετά από τις διασταυρώσεις των στοιχείων της εφορείας, όλο και περισσότεροι.
Οι κτηνοτρόφοι σαφώς και δεν αμφισβητούν την επιταγή του νόμου όμως υπενθυμίζουν την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν εξαιτίας των ζωονόσων και σε ζωϊκό κεφάλαιο αλλά και σε χρήμα αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν σταβλισμένα τα ζώα και να επιβαρύνονται με τροφεία. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν  δεν κάλυψαν παρά μόνο ένα μικρό μέρος των εξόδων από τη ζημιά που υπέστησαν.
Ο κ. Λουκμακιάς επισήμανε ακόμη ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες όπως και οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια Α.Μ.Θ και σε όλη τη χώρα και ήδη συζητούν πως θα το αντιμετωπίσουν δεδομένου ότι όλες οι συναλλαγές τους για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της παραγωγής τους γίνονται μέσω  τραπεζικού συστήματος. Η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι ότι αν δεν δοθεί λύση με ρύθμιση διακανονισμού των χρεών μέσα στο φθινόπωρο τα πράγματα θα γίνουν τραγικά μέσα στο χειμώνα που τα έξοδα- τροφές κ.τ.λ.- αυξάνονται.
Ο σύλλογος κτηνοτρόφων Ξάνθης αναμένει απάντηση από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ θα ζητήσει συνδρομή και στήριξη τόσο από τους βουλευτές της Ξάνθης όσο και από τις τοπικές αρχές και τους φορείς καθώς η δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλειοψηφία των μελών του δεν υπάρχει.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα