Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

115 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2015

Κοινοποίηση

Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, επισήμανε σήμερα η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.
Συνολικά καταμετρήθηκαν 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως σε εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι), το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι) και η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι).
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ακολουθούν η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους η κάθε χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα.
Από το 2006, την χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφθηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.
Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014 κατόπιν το 2015. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.
Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους τη χώρα.
Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%), ενώ ούτε μία στις δέκα υποθέσεις δεν εκδικάζεται σε εθνική δικαστήρια.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα